Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

NERETVA U PLAMENU

U protekla 24 sata je na više mjesta u dolini Neretve izbilo nekoliko požara, uglavnom na močvarnim i poljoprivrednim površinama.

Između naselja Vid, Metković (potez Jerkovac- Duvrat) Momića i Matijevića izbio je posve očito podmetnut požar na močvarnom području između Metkovića Vida i Duvrata, koji je ubrzo zahvatio veće područje u kojem je opožareno nekoiko stotina tisuća kvadratnih metara. U požaru su zahvaćeni i rubni dijelovi nekih voćnjaka i vinograda. Zasada voćnjaci i vinogradi koji se nalaze preko riječice Norin (predio Seget u pravcu rubnog dijela Matijevića i Momića) nisu pretrpjeli znatniju štetu, dobrim dijelom zahvaljujući brzoj intervenciji DVD Kula Norinska i JVP Metković.
Stanje na predjelu poljoprivrednih površina koje se nalaze izvan obodnog kanala na predjelu Jerkovac i Duvrat je također slično, no štete ipak ima. Nažalost mnogi vlasnici voćaka i loze će za štete saznati tek idućih mjeseci kad nakon zimskog perioda dođu na rubna područja svog zemljišta koja su bila najbliže močvari, a time i požaru.

Tijekom gašenja požara sa vatrogasnih motorola se jasno moglo čuti kako tijekom samog gašenja u samoj blizini vatrogasaca netko ponovno podmeće vatru što je popriličo nerviralo vatrogasce tijekom gašenja. Na mjesta događaja su brzo izašli i policijski djelatnici, no ni oni nisu mogli puno učinit jer je vatra već činila svoje.

S viših predjela Neretve se jasno moglo vidjeti da ovi požari nisu bili usamljeni te da diljem Neretve plamti više požara na močvarnom i poljoprivrednom području, pa su svi gotovo jednoglasno bijesno uprli prstom u (krivo)lovce koji svojim neozbiljnim ponašanjem zbog par ptica raj pretvaraju u pakao.

Na predjelu Luke zmeđu Krvavca i Komina ranije je planuo požar s ozbiljnom materijalnom štetom. Kako se neslužbeno doznaje, u navodno podmetnutom požaru izgorio je i optički kabal telefonskog operatera, te veća količina užete trske pripremljene za proizvodnju sture, kao i određeni broj košnica. Ovaj požar je ponovno razbjesnio ljude koji su uključeni u svojevrsni rat oko poljoprivrednog zemljišta na predjelu „Luke“.

DVD Kula Norinska je proteklih dana vrlo intenzivno na gašenju požara, no pitanje je koliko će moći izdržati sa skromnom opremom i malim brojem ljudi na raspolaganju, ali koji unatoč tome vrlo požrtvovno djeluju u svako doba dana i noći. Prema riječima vatrogasaca Ivana Kaleba, Marina Nikolića i Ante Jerkovića koje smo zatekli na mjestu događaja u gašenju trske uz same voćnjake i vinograde, ova zima je po požarima gotovo jednaka ljetnoj sezoni.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPicPost je objavljen 11.01.2012. u 21:44 sati.