Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Novi broj 'Književne smotre', posvećen odnosu popularne kulture i književnosti

Hrvatsko filološko društvo iz Zagreba upravo je objavilo novi broj "Književne smotre", prvog hrvatskog časopisa za stranu književnost, posvećen fenomenu popularne kulture i književnosti. Urednica temata je Irena Lukšić:



U «Književnoj smotri» broj 161-162 (3-4/2011) , tematski posvećenoj popularnoj kulturi i književnosti, objavljeni su tekstovi uglednih domaćih i stranih autora grupirani u šest cjelina. Prva cjelina donosi članke pod naslovom Vrijeme, znakovi, glasovi. Riječ je o prilozima koji bilježe i tumače plodonosne impulse što su ih različiti nizovi masovne kulture dali visokoj književnosti u dvama suprotstavljenim (sukobljenim) društveno-političkim i vrijednosnim sustavima, američkom i sovjetskom.
U drugom odjeljku, naslovljenom Pokretne slike, uvršteni su članci kojima je inspiracija film: filmski jezik i filmska industrija u službi književnosti. Tu se raspravlja o filmskim (umjetničkim) postupcima, figurama i prijevodima tekstova naoko nespojivih umjetnosti.
Potom slijedi Ženski kutak, okrenut ženskom identitetu u popularnim romanima i ženama kao čitateljskoj publici koja je utjecala na oblikovanje i recepciju rodno prilagođene literature. Autori ovih tekstova problematiku ženskoga glasa i pojave u književnosti motre iz više različitih perspektiva pridajući pritom osobitu pozornost literarnom životu odabranih razdoblja.
U bloku nazvanom Stihovi i ritmovi nalaze se prilozi tematski vezani za poeziju, pjevanu i pisanu, skrivenu, zabranjenu i umetnutu u druge kontekste. Autori su ovdje propitivali putove i granice širenja književne vrste koja je u ruskom kulturnom prostoru oduvijek imala kultni status.
Čudovišta u književnosti predstavljaju omiljene likove popularne kulture – vampire, njihove transformacije i radijacije, a tekst u rubrici Na rubu otkriva funkcije preobraženih izreka odnosno poslovica u medijima, na čijoj se pozadini prepoznaju spojevi popularne i elitne umjetnosti.
Odnos popularne kulture i književnosti iznimno je poticajna tema za razmišljanja o smislu i budućnosti zatečenih i mogućih umjetničkih formi, o granicama visokog i niskog, o novoj estetici i mnogim drugim pitanjima. Nadamo se da će ovaj izbor tekstova inicirati nastavak diskusije o procesima koje gledamo, stvaramo, kanaliziramo i bilježimo.

Irena LUKŠIĆ







Post je objavljen 12.01.2012. u 06:04 sati.