Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Prečko: Pa-pa plin!



"Sorry, we are closed!". Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Zimski su dani kratki, hladni i često sivi, tako da nema puno prilika za zanimljive šetnje gradom i fotkanje u dobrim svjetlosnim i vremenskim uvjetima ... pa onda treba posegnuti i u arhivu koja je bremenita fotkama i zanimljivim pričicama i detaljima.

A jedna je od tih pričica i ona o plinu u Zagrebu, onome plinu koji se kupuje u bocama i toči u aute s plinskim spremnicima – o ukapljenom naftnom plinu. Nekada davno, u ranim '70-ima, plin se mogao kupiti na svega dva mjesta u gradu - u skladištu Ine na Žitnjaku (tamo su se, recimo, punile i plinske boce za kampere) te u manjem skladištu u Prečkom, u Jarnovićevoj ulici. Kasnije, u kasnim '70-ima i '80-ima, to se počelo pomalo mijenjati, plinske boce mogle su se kupiti i na puno drugih mjesta, npr. na Gornjem Bukovcu (gdje sam živio u to doba) ili recimo, u danas nepostojećoj Hercegnovskoj ulici na Knežiji (gdje sam živio prije desetak godina), ulici koju je "pojela" nova zgrada na uglu Selske i Horvaćanske. No, tankanje auta plinom i dalje je bilo moguće tek na te dvije lokacije - na Žitnjaku i u Prečkom. I nije bio rijedak slučaj sresti strance (najčešće Talijane i Poljake) kako kruže ulicama Prečkog tražeći neupadljivu i loše označenu plinsku pumpnu stanicu.

Ali, s rastom cijena benzina i sve češćim ugrađivanjem plinskih uređaja u aute i tome je došao kraj. Druge firme su nanjušile prosperitetno tržište i vrlo brzo se otvorilo puno novih benzinskih stanica koje uz benzin prodaju i plin (najbliža Prečkom je u Svilkovićima, lakše dohvatljiva s glavnog prometnog pravca prema izlazu grada)... a tvrtka Proplin, koja je naslijedila prodaju plina od INE, počela se povlačiti iz tog biznisa i naposljetku je stavila ključ u bravu pumpnoj stanici u Prečkom. To se desilo još u jesen, no, evo, tek sada stiže taj događaj i na stranice mog bloga, kao jedan od jesenskih kurioziteta.



Snimio: Vanja


Zbirka naljepnica koje su nam sad sasvim uobičajene, no za desetak
godina će, ako prežive, biti egzotika. wink Snimio: Vanja



Zastava napol koplja ... Snimio: Vanja


... i stari znak iz pred-Proplinskog doba. Snimio: Vanja

Lektura: Dijana Ćorković

Post je objavljen 10.01.2012. u 18:31 sati.