Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drustvopovjesnicara

Marketing

Održana dva nova predavanja Društva povjesničara


U multimedijskoj dvorani palače Hercer 15. prosinca 2011. profesorica Varaždinske gimnazije Višnja Burek održala je predvanje pod nazivom Ratna povijest SAD-a u muzejima i memorijalnim kompleksima sjevernog Arkanzasa


Autorica predavanja posjetila je državu Arkanzas i Missouri koje su tijekom 19. stoljeća bila područja naseljavanja Europljana i sukoba s indijanskim narodima, a šezdesetih godina 19. stoljeća poprište građanskog rata. Gotovo polovica svih bitaka vodila se na području države Arkanzas. Tamo se danas nalaze brojni muzeji, memorijalni kompleksi i vojna groblja koja nastoje na zanimljiv način prezentirati američku ratnu povijest. Autorica je predstavila bojno polje Prairie Grove, memorijalni muzej Drenen – Scott, povijesni gradić Van Buren, Nacionalno vojno groblje Fayetteville i Nacionalni muzej Prvog svjetskog rata u Kansas Cityju.

Sjedinjenje Američke Države posvećuju izuzetnu pažnju nacionalnoj prošlosti i njenom predstavljanju u muzejima i memorijalnim kompleksima. Nacionalna povijest, posebno ona ratna, snažno utječe na nacionalni ponos i osjećaj pripadnosti naciji. Stoga je zanimljiv način na koji se američka nacionalna povijest prezentira Amerikancima, ali i strancima – turistima, kazala je prof. Burek.

Photobucket

Višnja Burek


Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županje 24. studenoga 2011. organiziralo je predavanje pod nazivom: Đuro Arnold i Stanislav Preprek - spone Varaždina i Petrovaradina, a o temi je govorila Ivana Andrić Penava.

Filozof i pjesnik iz Ivanca Đuro Arnold često je boravio u Petrovaradinu gdje je napisao tekst za himnu banu Josipu Jelačiću pod nazivom ''Banu Jelačiću''. Himnu je uglazbio skladatelj Stanislav Preprek, a nastala je u povodu osnivanja Omladinskog društva Jelačić i Ženskog prosvjetnog društva Zora 1922. godine u Petrovaradinu.

Photobucket

Ivana Andrić Penava



Post je objavljen 10.01.2012. u 10:35 sati.