EKONOMIJA ČETVRTKOM: Michel Montignac: "Kako smršavjeti uz poslovne ručkove"
S obzirom da je četvrtak na ovom blogu rezerviran kao dan za ekonomske i političke teme, vezano uz knjige koje sam čitala i čije sam prikaze radila za specijalizirani mjesečnik za poduzetnike koji je pod nazivom Slavonski Poduzetnik, a da je ta suradnja završila prilično neslavno (po moj planirani budžet), odlučila sam ih ponovno objaviti na ovaj način, radi vaše zabave, informacije i edukacije.
Današnja tema nije toliko ekonomska, koliko gastronomska, ali možda je mjesec i pol dana nakon Nove godine pravo vrijeme da se podsjetimo kako smo se čvrsto držali (nekih) novogodišnjih odluka.
Smršavite uz poslovne ručkove
• Uspješnica Michela Montignaca sada i na hrvatskom jeziku u izdanju Naklade Zadro
Michel Montignac nije pisac niti nutricionist, već zaposlenik multinacionalne kompanije. Kad je 1981. godine imenovan direktorom za ljudske resurse u europskom sjedištu jedne američke farmaceutske kompanije, jedna od njegovih dužnosti bila je vođenje gostiju iz inozemstva na ručkove i večere u najbolje pariške restorane.
Tako je u roku od tri mjeseca svojoj težini s oko pet ili šest kilograma viška dodao još sedam. Tada se počeo informirati o prehrani i zdravijem životu (Montignac tvrdi da je uvijek rado vježbao, ali da ponekad tjelesna težina više ovisi o onome što jedemo nego onome kako tu hranu trošimo). Rezultat njegovih istraživanja je i priručnik „Kako mršavjeti uz poslovne ručkove“ koji možete pročitati na hrvatskom jeziku u izdanju Naklade Zadro. Njegovi su priručnici prevedeni na preko deset svjetskih jezika, a do danas je prodano više od pet milijuna primjeraka njegovih knjiga.Montignacove su ideje prihvaćene i u medicinskim krugovima u Francuskoj i svijetu, što je razlog više da mu vjerujemo kad kaže da zna kako možemo izgubiti suvišne kilograme.
Metoda Michela Montignaca djelomično se temelji na „povratku korijenima“, odnosno tradicionalnoj francuskoj kuhinji, s obzirom da su Francuzi poznati kao nacija u kojoj, izuzev Japana, ima najmanje oboljelih od kardiovaskularnih bolesti i najmanje pretilih. Najvećim krivcima za povećanje broja pretilih autor smatra fast food kojemu se sve više utječemo da zadovolji naše prehrambene potrebe, kao i korištenje brzo apsorbirajućih ugljikohidrata, poput bijelog šećera, rafinirane riže ili tjestenine i namirnica bogatim škrobom. Priručnik sadrži i prijedloge jelovnika kojih biste se trebali držati ukoliko želite smršaviti, kao i recepte za jela koja su pogodna za vašu misiju.
Izraz „Montignacova dijeta“ ušao je u rječnik onih koji brzo i bezbolno žele smršaviti jednako kao i Atkinsonova ili UN – dijeta. Ipak, autor u uvodnoj napomeni navodi da se zapravo ne radi o dijeti u klasičnom smislu (kod koje za dva mjeseca smršavite i onda se vratite svojim starim prehrambenim navikama), već je to novi nutricionistički sustav utemeljen na načelu održavanja prirodne ravnoteže organizma. Dakle, ukoliko želite smršaviti prema savjetima koje vam daje Michel Montignac, morat ćete iz korijena promijeniti prehrambene navike. No ako vam je već dosadila činjenica da se ne možete riješiti sala s trbuha ili dvostrukog podbratka ma koliko malo jeli, to vam neće nimalo teško pasti. (Michel Montignac: „Kako mršavjeti uz poslovne ručkove“, Naklada Zadro, Zagreb, 2000., prijevod: Mirna Petani)