Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bk-sehara

Marketing

UNA - KOSTAJNIČANIMA TEČE VENAMA



Da mi ruke i noge u okove okuju moju mis´o porobiti ne bi mogli. I tada bih u Kostajnici svojoj bio i najljepšu rijeku volio.

U sumrak sjedim podno brda Djed. Na rubu zida. Miruh jeseni dopire, a pogled mi na zelenoj rijeci. Osim Napoleonovog mosta u vidokrugu je i Stari grad "Zrinski." Koliko li samo tajni čuva ova krasotica?! Mnoge će zauvijek ostati samo njene. Kostajničani su od pamtivijeka bili vezani za Jednu, Jedinu. Bez obzira što se ona ponekad znala inatiti s nama. Odnositi po jedan mlad život gotovo svakog ljeta. Uglavnom onima što je podcjene. Najopasnija je bila kad nabuja. Kad se naljuti. Onako hirovita rušila bi i nosila sve što joj se usprotivi. Posebice se pamti godina 1956. kada je poplavila našu (baš)čaršiju. I prvi put se približila kućama u Gornjem gradu (Užice). Ipak, njena ljepota opčinila je Kostajničane tako da je većini vječita inspiracija. Do sudnjeg dana.

Jedan moj školski kolega, posljednji kostajnički boem, preselio je prošle godine na Ahiret, rahmet mu veliki, odlazio je redovito na njene obale kada bi ga pritisle ljubavne boli. Pričao Uni satima. Žalio se. Tražio blagoslov... I za neke Kostajničanke bila je ispovjednica. Samo njoj su tajne uzdahe poklanjali. Zbog neuzvraćene ljubavi, a sastajali su se na Smajlovom putu ili Bahtinom sokaku, jedna naša ljepotica nije mogla izdržati patnju i bol. Odlučila je zbog ostavljene ljubavi da se na Plandištu baci u Unu. I pored nekoliko pokušaja Zelenomodra nije je htjela primiti sebi. Znala je ona da će joj vrijeme izliječiti ljubavne rane. Potištena i postiđena djevojka vratila se kući. Nakon nekoliko mjeseci, u kasnu jesen te godine, udala se u jedan od susjednih gradova. Prolazili su mjeseci, nizale se godine, nije nikako dolazila u svoj rodni grad. Sudbina ju je devedeseti odvela u jednu od zapadnih zemalja. Porodicu ima i sretno živi.

I pored nekih razočaranja Kostajničani u Uni traže izgubljeni osmijeh. I zanosni pogled. Utjehu. I smiraj... A ona ih i dalje vesla s jedne na drugu obalu. I teče njihovim venama.


Post je objavljen 08.01.2012. u 21:34 sati.