Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kristinaivandic

Marketing

Hodoćašće pomirenja na Zemlji

Susret u Berlinu

Tradicionalni 34. europski susret mladih "Hodočašće povjerenja na Zemlji" održan je od 28.12.2011. do 1.1.2012. u Berlinu. Zajednica iz Taizea organizira ovakav susret molitve i mira svake godine u drugom gradu domaćinu. Na poziv Crkve i gradonačelnika Berlina, Berlin je ugostio preko 30 000 mladih iz cijele Europe i s drugih kontinenata.


Gužva na stajalištu berlinskog podzemnog vlaka za vrijeme susreta

Tamošnje crkve domaćini vrlo su raznolike, a mnogi ljudi u Berlinu imali su vrlo malo ili nimalo kontakta s kršćanskom vjerom. Ovo je mjesto gdje će se svi moći osjetiti dobrodošlima.



Mladi u velikoj hali na velesajmu, u vrijeme večere

Bruxelles, Poznan i Rotterdam, ugostili su mlade prethodnih godina, a time su na pet dana bili simboli za ujedinjenost Europe i traže način kako prevladati podijeljenosti u Crkvi i društvu.

Mladi koji dolaze u Berlin, sa sobom obavezno nose vreće za spavanje, te su smješteni u obiteljima grada domaćina. Upravo to gostoprimstvo neizostavan je čimbenik svakog susreta.


Volonteri susreta dočekuju mlade na velesajmu

Središte susreta su zajedničke molitve. Jutarnja molitva održavala se u jednoj od 150 berlinskih župa, a u podne i navečer molitve su se održavale na berlinskom velesajmu- Messe Halle. U poslijepodnevnim satima mladi su sudjelovalin u radionicama s različitim duhovnim, društvenim, političkim, ekonomskim i umjetničkim temama gdje se govorilo o izvorima vjere i o pitanju kako se svatko može angažirati za druge.



Upute za mlade tek pristigle na velesajam


Taize

Zajednicu iz Taizea osnovao je brat Roger 1940. godine u malenom selu Taizeu na jugu francuske Burgundije. U toj kršćanskoj ekumenskoj zajednici braća se zavjetuju na dijeljenje materijalnih i duhovnih dobara, na celibat i jednostavnost života. Uzdržavaju se vlastitim radom, a svoja obiteljska nasljedstva dijele sa najsiromašnijima.

Nastanak zajednice povezuje se Drugim svjetskim ratom i potrebom da se pomogne ljudima u nevolji i ponudi im se utočište.


Braća iz Taizea na večernjoj molitvi


Osim što organiziraju novogodišnje susrete, pozivaju mlade da ih posjete ljeti u Taizeu i provedu tjedan u molitvi, miru i zajedništvu. Nakon novogodišnje proslave organizirane u miru i sabranosti kroz taizeovske pjesme, biblijskih čitanja i šutnje u tišini mnogi mladi sigurno će se ovo ljeto zaputiti put Francuske.

Na kraju susreta u Berlinu najavljen je slijedeći u Rimu 2012. godine. Svi su pozvani!
Informacije o slijedećem susreetu možete pronaći na stranicama Taizea



Post je objavljen 06.01.2012. u 18:17 sati.