Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Novosti na kestenjarskom tržištu



Vrući, vrućiiii!!!. Snimio: Vanja


Dragi moji, sezona kestena je već na izmaku koliko god je još uvijek ugodno grijati prste na vrućem škarniclu i ljuštiti vrele kestene - mljac!

Jedna od novosti na kestenjarskom tržištu koju svesrdno podržavam je pojava koja je pristigla tek pred godinu-dvije, a već se proširila među svim kestenjarima u gradu: uz kestene ne dobijete samo papirnati tuljac u kojem su kesteni, već i prazni tuljac u koji možete stavljati očišćene ljuske, dok se do sada podrazumjevalo da tokom jedenja kestena stojimo uz koš za smeće ili, češća pojava, razbacujemo ljuske gdje stignemo. Kestenjari, hvala vam na ovom poboljšanju!

Druga novost je sasvim različite prirode i pokazuje kako suvremeni trendovi na drugim poljima (trgovina) zahvaćaju i kestenjare ... većina vas se vjerojatno sjeća kako su se obični samoposlužni dućani ("Špeceraji") još do prije 20 godina zvali jednostavno "Samoposluge" (ili, rjeđe, "Samousluge" ili "Samoizbori"). Tamo negdje u doba osamostaljenja Hrvatske su se odjednom, u jeku "vesternizacije" društva, pojavili natpisi "Market", pa i "Diskont" (iako mnogi "Diskonti" nisu bili ništa jeftiniji od "Marketa"). Nakon toga su stigli "Supermarketi" pa zatim "Hipermarketi" ili čak "Megamarketi" ... i samo napeto čekam koji će novi termin biti lansiran u potrošačku orbitu! wink

A što se pojavilo na kestenjarskom tržištu? Umjesto uobičajene podjele na "veliku" i "malu" mjericu (tek negdje nadopunjenu "srednjom") na glavnim gradskim lokacijama je uvedena "jumbo" mjerica ... a brzim uvidom na licu mjesta ustanovljeno je da se tu radi samo o jezičnoj egzibiciji: "velika" mjerica je postala "jumbo", dok je "mala" postala "velika". A "mala"? Ta, tko još želi nešto "malo", dajte nam čim više, čim veće! Stoga - slijedeće sezone očekujem "hiper" mjericu! wink

(moram ipak pohvaliti kestenjare na Cvjetnom i okolici koji drže tri veličine mjerice bez neprimjerenih pridjeva vezanih uz veličinu!)



Kestenjar na uglu Jurišićeve i Kurelčeve. Snimio: Vanja


Kestenjar kod Lotrščaka. Snimio: Vanja


Post je objavljen 05.01.2012. u 14:04 sati.