Prehlada i gripa, obje uzrokovane virusima i najčešći neželjeni gost u ovo hladno zimsko doba. Iako imaju slične simptome postoji par naznaka pomoću kojih možete otkriti o kojoj je bolesti riječ. Uvijek je poželjno da prvo odete doktoru, ukoliko se pojave simptomi ali ako niste "doktorski" tip postoje i recepti iz "narodne medicine" koje je svakako korisno znati spravljati u kućnoj radinosti.
A sada par natuknica o samim bolestima i njihovim razlikama.
Prehlada najčešće udara na grlo, nos, sinuse, gornji dio grudnog koša. Dobro je (ili loše) što prehlada nije toliko jaka da biste zbog nje izostali s posla ili škole. Gotovo identičnih simptoma, gripa , kojoj se vjerojatno u početku odupirete, zadaje svoj završni udarac temperaturom iznad 38 celzijusa i općenito jakim bolovima mišića i kostiju. U ovom slučaju nema šanse da idete radit osim ako niste neki okorjeli mazohist ili za šefa imate zvijer sa dvije glave i šest jezika. Ne brinite i gripa ima svoje slabe točke u ovom slučaju kao artiljeriju (pod punom ratnom spremom) koristimo isključivo domaće bilje sa obližnje tratine.
Narodni čajevi protiv gripe i prehlade, pa da krenemo od onog najljučeg.
• crveni luk: Dezinficira dišne putove; dvije neočišćene glavice nasjeckamo, kuhamo u pola litre vode nekoliko minuta, procijedimo, pijemo više puta na dan na gutljaje, i tako nekoliko dana.
• lijeska: Pripremimo čaj od jednakoga dijela lijeskinih resa i lipina cvijeta.
• majčina dušica: Ona je poznata kao dezinfikator dišnih putova.
• zob: Pola litre zrnja zobi operemo i približno dvije minute kuhamo u dvije do tri litre vode. Procijedimo, dolijemo mlijeko, a možemo i dodati med. Pijemo za jačanje i nakon što prođe gripa.
• bazga (cvjetovi ili bobice), gavez (listovi), glog, iđirot, kopriva, rosopas (najbolje u mješavini s drugim biljem), konopljuša (na početku bolesti), plućnjak, lopuh (čaj od listova), lavanda, očanica, timijan
• šimšir: Dvadeset listića treba kuhati deset do petnaest minuta u litri vode, pijemo tijekom dana, i to ponavljamo jedan do dva puta na tjedan.
Čajne mješavine
• angelika, arnika, bazga (listovi), kamilica, lipa (cvjetovi), divizma (cvjetovi), ružmarin, pljuskavica: Mješavinu biljaka poparimo i ostavimo da odstoji deset minuta. Pijemo po dvije šalice čaja na dan, ujutro i navečer. Povišenu temperaturu suzbijaju: bijeli luk u juhi, kamilica, limun, pelin, kičica, sok od cikle (osobito dobar za malu djecu).
• suncokret: Čaj od latica, a dodamo i lipin cvijet.
• turica - zečji trn: mješavina zajedno s pelinom jer je izvrstan za dišne puteve
• 25 g stolisnika, kamilice, bazge, lipe, šipka i majčine dušice. Dvije žlice ove čajne mješavine prokuhajte minutu u litri vode. Dodajte sok od pola limuna te zasladite prirodnim medom (kesten). Čaj pijte što topliji, jer ćete tako pospješiti i znojenje.
A ako vam je draže lječiti se papajući evo i za vas recepta.
• bijeli luk: Dezinficira dišne putove; nasjeckani luk pospemo po maslacu na kruhu. Vrlo je djelotvorno sredstvo protiv gripe.
• crveni luk, bijeli luk, koraba, repa: Jela od toga povrća jedimo što više!
Masaže ili utrljavanja (ipak bolje zvuči ovo prvo, nekima bi se moglo i posrećiti)
• jabučni ocat: Utrljavati po cijelom tijelu.Dobroga je piti i to razrijeđena, dvije čajne žličice na čašu vode.
Oblozi
• s glinom: kao oblog na trbuhu
Pripravci s vinom (ne trebam naglašavati da se ovaj recept može koristiti i u danima zdravlja, dapaće, bilo bi poželjno jer kako kaže naš narod: Bolje spriječiti nego liječiti :) )
• crveno vino: Otopimo šest dekagrama šećera i na to nalijemo litru vrućega crvenoga vina. Zakuhamo, potom tekućinu malo ohladimo te joj dodamo dva decilitra ruma i vaniliju. Potom je spremimo u boce i pijemo kod prehlade.
Sokovi
• malinovac: Ulije se u vrelu vodu i pije još vruć.
• rasol
• cikla: sirova
Tinktura
• kadulja: Listove možemo nasjeckati i namočiti u alkoholu, nakon osam dana procijediti te po potrebi staviti žličicu iscjetka u čašu vode za grgljanje.
• arnika: Dvije do tri kapi u čaju ili na kocki šećera.
Naravno, svaki od ovih pripravaka se da kombinirati, možete i sami eksperimentirati, sve ovisi čega trenutno imate u ostavi, što možete ubrati, posuditi, u krajnju ruku i kupiti. Ne trebam naglašavati da svega previše ne valja, jer jedno možete liječiti, drugo kvariti pa budite oprezni. I prevencije nikad dosta, sve navedeno možete koristiti i kada niste bolesni, bitno je steći naviku (a pritom ne mislim samo na recept sa vinom i rumom)!!!

Post je objavljen 04.01.2012. u 00:47 sati.