Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Drugi dan devetnice svetom Tomi Akvinskom


Sveti Toma ljubitelj čistoće

Bog nas, doista nije pozvao na nečistoću nego na svetost (1 Sol. 4,7)


Sveti Toma Akvinski Guericino - detalj

Sveti Toma, ti si bio veliki ljubitelj čistoće. Kad te je obitelj željela odgovoriti od ulaska u Dominikanski red, poslala ti je neku ženu da te navede na grijeh. Ti si se odupro i zauvjek posvetio svoje djevičanstvo Bogu.

Danas smo oktuženi kulturu koja obezvrjeđuje dar ljudske seksualnosti. Ljudske osobe su viđene kao seksualni objekti, a njihovo ljudsko dostojanstvo je obezvrijeđeno. Kao posljedicu toga, imamo društvo koje odobrava abortus i nepoštuje ljudski život od samog početka. Djeca se zloupotrebljavaju, a obitelji su nevjerne.

Moli, sve dok naše društvo ne otkrije vrijednost čistoće. Moli, sve dok radnici u mass medijima ne počmu promicat kršćansko prikazivanje braka i obiteljskog života. Moli sve dok moralni principi kršćanstva ne počmu djelovat kao kvasac u društvu i da donose većem poštovanju ljudskog života.

Molitva:

Sveti Toma Akvinski, zaštitniče studenata i katoličkih škola. Zahvaljujem Bogu što ti je podario darove razuma i znanja koje si koristio za podizanje Crkve u ljubav.

Zahvaljujem Bogu i na velikom broju i bogastvu teoloških djela što si nam ostavio napisana. Nisi bio samo veliki učitelj, nego i čovjek velikih vrlina koji je želio da mu svetost ispuni srce. Iako te ne mogu slijedit u znanstvenim istraživanjima, mogu te slijedit u poniznosti i ljubavi što su označile tvoj život, kako kaže sveti Pavao «ljubav je najveći dar» dan svima.

Moli za mene da mogu rasti u svetosti i milosrđu. Moli za sve katoličke škole i za one koje ih pohađaju i u njima podučavaju. Posebno te molim podaj mi milost koju te tražim u ovoj devetnici (sad reci svoju nakanu). Amen.




Post je objavljen 20.01.2012. u 00:32 sati.