Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jazzzlo

Marketing

Ružne mi se stvari motaju po glavi, a godina je tek počela

Nisam u onoj fazi kad me brine globalno zatopljenje ili propast Eura, hoće li ili ne nova Vlada uspjeti nešto pokrenuti ili geometrijska progresija otvaranja otkupnih stanica za zlato. Nope. Zapravo me baš briga za sve to. Recikliram, koristim štedne žarulje i stalno gasim svjetla kud god dođem, trudim se ne kupovati hranu koja je stigla s drugih kontinenata i pješačim, redovito izlazim na izbore, informiram se na svemoguće načine i čupam se iz dužničkog ropstva kako znam i umijem, a svejedno se ništa ne mijenja. Ljudima oko sebe već idem na živce sa svojim stalnim zanovijetanjem oko općeg dobra i kako nas koče sitni osobni interesi i skrivene agende. Sad mi je dosta. Barem na neko vrijeme. Radite i živite kako hoćete. Kukajte i kršite ruke pogleda uprtog prema Markovom trgu ili Briselu, Vatikanu ili Meki, meni je zapravo sasvim svejedno.
Čitam danas u novinama o pogibiji jednog vozača taxija u Osijeku. Nije ovo prevelik grad. Kad sam pročitala koliko je imao godina i da mu je supruga na privremenom radu u Italiji, znala sam koji je. Koristim taxi kad vučem neke kofere/torbe i kad prijeti opasnost od pogibije na visokim petama. Nekoliko puta me vozio baš taj čovjek. Koji je poginuo jer mu je pijana budaletina s moćnim autom oduzela prednost u novogodišnjoj noći. A čovjek je časno i ponosno radio posao koji su mnogi ostavili jer im je bio prenaporan, neljudski i opasan. A on je radio jer je trebao posao. Jer ima obitelj koje je on važan dio. Bio. Ma kakve veze onda ima propast Eura ili Milanovićev Mr. Hyde u liku Čačića?! Kad čovjeka koji udara noćnu smjenu usmrti pijana balava budaletina koja sjeda za upravljač? Koje pravde sad tu može biti? Sunce mu šareno, ja bih momentalno reaktivirala Goli otok i poslala ga neka tuca kamen na +45 stupnjeva. Za početak. Predlažem akcije po školama, ma po vrtićima odmah! Neka dovedu članove obitelji onih koji su ubijeni u prometnim nesrećama koje su skrivili pijani vozači. Neka prikazuju fotografije smrskanih auta i krv koja se razlijeva na sve strane. Neka vide taj očaj, tu nemoć i bijes da im to bude prva slika pred očima kad s novom vozačkom u ruci i ključevima tatinog/maminog auta pomisle da su besmrtni/nepogrešivi i smiju pijani voziti. I neka im to bljesne pred očima svaki put do kraja života kad vide čašu alkohola. Svima. I meni ako ikad pomislim voziti.
Sjeća li itko više ovih imena: Hrvoje Žužić (sa 22 godine i 2,15 promila alkohola u krvi i BMW-om koji je vozio 111 na sat ubio je 19-godišnju Ružicu Pavić. Osuđen na 5 godina, pušten nakon 4.), Mislav Mamić (osuđen na 2 (dvije!!!) godine zatvora jer je u veljači 2008. godine sa 1,59 promila ubio Vjekoslava Švigira), Mario Petek (2009. pijan izazvao sudar u kojem je poginuo Dražen Bočki . U krvi je imao 1,88 promila alkohola. 2002. zbog prebrze vožnje usmrtio Gorana Čolića i zbog godina osuđen na uvjetnu kaznu.)...? Moglo bi se tako nabrajati dugo u noć. I mi ćemo čitati i zabrinuto klimati. I neće se ništa dogoditi ili promijeniti. Kakvo hebeno globalno zatopljenje?! Neće nas stići dotući klimatske promjene. Poubijat će nas besmrtni i nepogrešivi ljudi.


Post je objavljen 02.01.2012. u 21:05 sati.