Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nikamohor

Marketing

Božićna priča

S obzirom da nas je snijeg i ove godine zaobišao te nam uskratio pravi božićni ugođaj, i ja sam se poput mnogih zaljubljenika u blagdane uputila u posjet najpoznatijem hrvatskom imanju - imanju obitelji Salaj. Imanje je smješteno na 70-ak kilometara od Zagreba, točnije u Grabovnici pokraj Čazme. S obzirom da je riječ o već tradicionalnoj navali posjetitelja, domaćini su se pobrinuli da ne dođe do stvaranja gužvi. Kilometar prije imanja dočekuje vas redar koji vas upućuje na stari aerodrom odakle kreću autobusi prema Božićnoj priči.


(slika 1: okićeno stablo slika 2: pingvini slika 3: posjetitelji)

Što vidjeti
Svako drvo i svaki grm na imanju ima svoju ulogu. Lampice krase i oživljavaju cijelu okućnicu. Drveni mostovi koji povezuju dijelove imanja razdovjene potokom ukrašeni su crvenim lampicama koje dodatno naglašavaju njihovu ulogu. Logorska vatra privući će svakoga izvodeći svoj performans s iskricama. Maleni sjeverni pol na svome dijelu imanja skriva pingvine i polarne medvjede. Djed Mraz i njegovi sobovi čekaju vas da uskočite u njihove saonice, a Marija i Josip u štalici iščekuju Sveta tri kralja.


(slika 4: logorska vatra slika 5: jaslice)

Ponuda
Uz šetnju imanjem nude se topli napitci, kuhano vino i topli čaj koji će vam zasigurno trebati nakon što promrznete. Moguće je i kupiti suvenire i razglednice s motivima imanja u suvenirnici turističke zajednica grada Čazme koja je postavljena na imanju. U ponudi je i vožnja kočijom, za koju je potrebno izdvojiti 10kn po osobi.

Priča je započela 16. prosinca, 2011., a trajati će sve do 08. siječnja, 2012. Svakoga dana od 16.30 - 21h milijun i 200 tisuća lampica oživi imanje tako da šečući kroz nj imate osjećaj kao da ste postali dio božićnog crtanog filma. Pripreme za sezonu započinju dva mjeseca ranije, a isto toliko traje i proces uklanjanja lampica i ukrasa. Ulaz na imanje naplaćuje se 20kn, a nakon što se podmire troškovi električne energije, Salajevi od prikupljenog novca svake godine kupuju još novih ukrasa i lampica. Imanje Salajevih kroz godine se pretvorilo u turističko odredište, koje svake godine posjeti oko 40.000 ljudi iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Stoga, želite li doživjeti pravi božićni ugođaj - onda je ovaj izlet odličan izbor za vas i vaše najmilije.


(video 1: imanje Salaj)

slike i video: Nika Mohor

Post je objavljen 02.01.2012. u 14:24 sati.