Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Zaštićeni krajobraz Jelkuš, 31. prosinca 2011.

Zadnji dan 2011. godine! Putovanje konjima i kolima do šljunčanog spruda u Regionalnom parku Mura-Drava na Zaštićenom krajobrazu Jelkušu, smještenom na rijeci Dravi u Općini Pitomača, Virovitičko-podravska županija.

Šljunčani sprud, jedan od rijetkih na rijeci Dravi, uspješno odoljeva pritiscima kriminalaca koji ga žele uništiti. Proglašenjem Regionalnog parka Mura-Drava, pojačana je zaštita naše najljepše rijeke, rijeke Drave.
Ali, manipulativnim i nelagalnim izmjenama Zakona o vodama u zadnjim sekundama rada bivšeg saziva Sabora, dravski sprud i dalje traži pojačanu pažnju koju će u Novoj 2012.godini i dobiti od zaštitara prirode, boraca protiv kriminala i korupcije, poštenih i moralnih ljudi koji znaju da se jedino čuvajući prirodu i okoliš može uspješno živjeti u skladu s prirodom.
Shvačajući dinamiku i život rijeka, znamo da izgradnjom hidroelektrana na Dravi, raznim nepotrebnim regulacijama i obaloutvrdama, naša rijeka izgubila je dotok sedimenta (šljunka i pjeska). Vadeći sediment, produbljuje se korito rijeke čime se čine nepovratne milijunske štete na samoj rijeci i njezinoj okolici. Presušuju bunari s pitkom vodom, suše se šume, presušuju mrtvice i rukavci. Naša Križnica radi iskapanja šljunka PROPADA, presušuje, nema vode,...Širinski otok radi iskapanja šljunka više NIJE OTOK!!! Radi nedostatka sedimenta na pitomačkoj dionici rijeke Drave, KRIMINALCI su bacili oko na šljunčani sediment Zaštićenog krajobraza Jelkuš! Rijeka Drava nema više beskrajne zaliha šljunka i pijeska. Šljunak je postao neobnovljivi izvor u rijeci Dravi.
Uništavajući sprud na Jelkušu, prekrasnu Križnicu i zaštićeni Širinski otok, Općina Pitomača i cijeli ovaj kraj izgubit će svoj najljepši dio prirode. To u 2012. godini nesmijemo dozvoliti!
SOS-Save Our Sprud

Post je objavljen 31.12.2011. u 18:54 sati.