Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Što nas čeka u 2012. godini?

Klikajući po direktorijima svog računala naletjeh na jedan: „Što nas čeka u 2011. prema J.L. od 12.11.2010. godine.“ U njemu su skenirane stranice tog lista na kojima se komentira skup ekonomista koji je, kao i svake godine u to vrijeme, održan u Opatiji.

Jelena Lovrić u svojoj se kolumni pod naslovom 'Bespuće na putu do puta' osvrće na već čuvene riječi, do nedavno nam Premijerke, Jadranke Kosor. Dotična je nakon izjave od prije godine dana o 'svjetlu na kraju tunela' ovog puta izjavila 'na putu smo da stignemo na put izlaska iz krize'! Kao što se tijekom ove godine na izmaku moglo vidjeti, svjetla na kraju tunela više nema, a naša 'mala od kužine' se ipak nije snašla na putu koji nas je trebao odvesti na put izlaska iz krize.
Nije se snašla ni na putu do ponovnog osvajanja vlasti, već je skrenula na put koji vodi u oporbu. Sad pokušava nagovoriti svoje suputnike da s njom nastave tražiti put za ponovno osvajanje vlasti, i tako nikako da se riješi traženja puta.

'Malu od kužine' i njezinih četrdeset hajduka zamijenila je nova ekipa na čelu s 'Hipotetskim pitanjem', koja će nastaviti tražiti put da stignemo na put izlaska iz krize. Bit će mu malo teže jer sada više neće biti 'hipotetskih pitanja'. Na kraju tog puta vidjet ćemo je li se i za nju može reći 'Hipo-pitanje (Ali baba) i četrdeset hajduka'?

Uz ove 'briljantne' misli donedavne Premijerke, list donosi i neke prognoze vrlih nam ekonomista koji su nam najavili:

Pod velikim naslovom:
„Vlada zatvara oči, iz krize nećemo izaći bez MMF-a“
slijede crne prognoze:

Nezaposlenih do kraja 2011. 500.000. Propadaju tisuće malih biznisa i zatvaraju se gubitaške tvrtke u državnom vlasništvu. Još nema gospodarskog rasta ni na vidiku.

Pada kreditni rejting i Hrvatska seli u domenu 'financijsko smeće'

Jedemo devizne rezerve koje sada iznose 11,1 milijardu eura. U 2010. za otplatu kredita treba 9,5 milijardi.

Tečaj kune pada 25% zbog nedostatka deviznog priljeva i vanjski dug trenutačno se penje na 130% BDP-a.

Inflacija. Zbog strukture našeg gospodarstva zbog devalvacije cijene lete u nebo. Benzin se penje na 13 kuna, poskupljuje struja, plin a time i ostali proizvodi.

Plaće i mirovine se zahvaljujući pritisku sindikata ne mijenjaju ali im vrijednost pada zbog inflacije pa više ne dobivaju 600 do 700 eura već 300 do 400. Plaće i mirovine počinju kasniti jer država ne puni proračun, premda podiže poreze. Postepeno ta kašnjenja pojedu jednu plaću ili mirovinu kao što se to u ovoj državi već događalo.

Ako usporedimo trenutačno stanje s prognozama onda možemo biti sretni da nam je ova godina na izmaku bila ipak bolja od onog o čemu su ekonomski stručnjaci bajali gledajući u staklenu kuglu gospodarske budućnosti. No možda su se samo malo zabunili pa su zapravo mislili na 2012. godinu. Vidjet ćemo.

Unatoč i usprkos svemu
SRETNA VAM NOVA 2012. GODINA!


Post je objavljen 31.12.2011. u 10:58 sati.