Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/popopolis

Marketing

Top 10 pop pjesama 2011.

_Još se jedna godina primakla kraju te je vrijeme za skalu pjesama koje su je obilježile. Najlakše je biti kapetan poslije bitke pa je ljestvica vrlo predvidljiva, odnosno složena od svima znanih hitova, a ne nužno kvalitetnih pjesama.
2011._YEAR END CHART

10. Alexandra Stan- 'Mr. Saxobeat'
_Kako se bliži Silvestrovo, zaključili smo da ćemo vjerojatno na staru godinu još jednom nakazno zaplesati uz 'Mr. Saxobeat' pa Rumunjku stavljamo na listu (egzotični mamac svih party-a). Osim toga, ovo je istočnoeuropski domet u uporabi saksofona za novokomponiranu zabavnu glazbu; a i bilo bi glupo da balkanski blog sastavi ljestvicu bez eurotrasha i potpuno zanemari mentalitet te potrebe svog naroda. Posljednjih par rečenica zvuče kao da se opravdavamo, a zapravo se nemamo čega stidjeti jer je 'Mr Saxobeat' interesantnija i uspjelija pjesma od mnogih zapadnjačkih hitova.

|Posebni spomen-Sak Noel-'Loca People'-WTF pjesma koja je navedena na začelju odabrane desetorice kao predstavnih svih 'one hit wonders'-a (skupa sa saxobeatom).|

9.Lady Gaga-'Edge of glory'
_I ova godina je protekla u znaku Lady Gage, broj fanatika joj je rastao recipročno s prodajom karata, albuma, pjesama…Ok, možda joj hitovi nisu bili uvjerljivi kao oni prije, no Lady Gaga je stvorila brend s najsloženijom nomenklaturom u pop povijesti pa je njezin sveobuhvatni utjecaj nemoguće sagledati samo kroz glazbeni medij.
Ovim singlom je Gaga stala na rub plesnog electro pop-a i napravila snažnu pjesmu koja je čak i pijevna (balade osamdesetih). Ne zaboravimo spomenuti efikasnu implementaciju saksofona za distinktivniji zvuk.

|Posebni spomen-'Born this way'-Po Madonninom modelu ili ne, uspjela je izraziti svoje mudroslovlje i glasno se zauzeti za gay aktivizam.|

8.Pitbull & Ne Yo-'Give me everything'
_Molećivi refren i šaputavi umetci su nam se nekako zavukli pod kožu te ih se ne možemo otarasiti, jedino zamjeramo što su s njima prodrijeli i toksini pitbulla koji stalno infiltrira isti bullshit u tuđe pakovanje..

|Posebni spomen-'On the Floor'-pjesma nalik 'Bižuteriji' jer nikako da je se otarasimo. Zanimljivo se sjetiti nabreklog Pitbulla kako inkomodira Jennifer Lopez na pozornici ovogodišnje dodjele Američkih glazbenih nagrada.|

7.LMFAO-'Party Rock Anthem'

_Dečki vole partijati i samo žele svima obezbijediti hrpu dobre zabave. Nema tu nekog nauka, samo se glupirajte i dobro zavrpoljite kada dođe dio pjesme predviđen za to (lako prepoznatljive strugalice).

|Posebni spomen-'I'm sexy and I know it'-Kao komičan ples pimpeka.|

6. Rihanna-'We found love'
_Kada se pronađe ljubav, ne pita se gdje, nego uživa u vrijednim trenutcima. Genius loci (duh mjesta) je pomogao približiti doživljajno iskustvo atribuirajući uzbudljive, sumnjive, nesigurne i beznadne prizore. Pjesma je dosegnula ekstazu, a tek onda potegnula pitanje smisla i bacila sjenu na sretno povezivanje u ljubavni kartel te osvijetlila prefiks-narko.

| Posebni spomen-'S&M'-Nastrana pjesma kojom se pjevačica inkriminirala i dala naslutiti zašto Chris Brown nije iza rešetaka.|

5.Chris Brown-'Look at me now'

_Vjerojatno najurbanija stvar na našoj listi, 'Look at me now' je pravo osvježenje svim ljubiteljima popularne glazbe koji su prihvatili cool macho vibru za odmor od mora istoznačnih party pjesama. Neuhvatljivo nizanje riječi uz vijugavo pištanje zvučne signalizacije se nametnulo kao jedan od najupečatljivijih glazbenih odlomaka u 2011.

|Posebni spomen-'Beautiful people'-Još jedan veliki hit koji je potvrdio da je publika zažmirila na jedno oko i pružila nadarenom mladiću još jednu priliku.|

4.Beyonce-'Countdown'

_Album se prodavao dobro, singlovi su mogli proći daleko bolje, a u prvom planu je bila trudnoća. Beyonceina glazba je uvijek bila nešto zrelija od prosječnih hitova, a ove godine joj je zvuk još malo porastao u našim očima. Prva mjesta na ljestvicama nije dosegla jer se predstavila ozbiljnijim pjesmama za suvremenu ženu, a ne za najzahvalnije potrošače-neiživljene tinejdžere. Jedna od esencijalnih pjesama je 'Countdown' jer baš dobro reprezentira brend- tamnoputa ritmičnost, feministička odlučnost, snaga seksipila i urbanost RnB-a. Beyonce je možda odbrojavanje poslužilo za aerobičku glazbenu igru ili prebrojavanje obaveza, no u našim glavama je to istjecanje vremena i najava kraja kolegicama na putu do trona (posebice jednoj pop kraljici priželjkujemo da su dani odbrojeni).

|Posebni spomen-'Best thing i never had'-zgodna (kao negliže iz spota) balada.|

3.Nicki Minaj-'Superbass'

_Na početku nas je iritirala svojom pojavom (mješavinom Katy Perry i Lady Gage), ali nekako smo preko pjesama zavoljeli i prešareni stil. Idealno komercijalan omjer repa i zaraznog refrena je učinio 'Superbass' velikim hitom 2011. Vesela pjesma je i naša srca podesila po svom bilu pa smo koračajući gradom, sjedeći na predavanju ili objedujući bubnjali u sebi –bumburumbum.-
Sceni je nedostajao izraženi lik žene reperice i možemo reći da je Nicki uspješno popunila tu prazninu.

|Posebni spomen-'Where them girls at'-popularna suradnja s francuskim dj-om D.Guettom.|

2.Britney Spears-'Till the world ends'

_Ups, najdisfunkcionalnija pjevačica je opet učinkovitija od svojih kolegica. Mnogi bi apriorno osporili Britneyin doprinos ovoj pop perfekciji, no mačkica je već prvim stihom svezala zle jezike u čvoruge te mjaucima purističke blondine natjerala kritiku da zadovoljno prede. Prva polovica pjesme je klasični erotizam: stenjanje pod pritiskom, pucanje vokala i otpuštanje podtlaka otegnutim urlanjem slova O. Uber aktualna tema, kataklizma se tek javlja u zadnjoj četvrtini kada je atmosfera toliko dobra da vas ni alarmiranje o kraju svijeta ne može izbaciti iz transa pa dok vi plešete, glazba odglumi apokalipsu i opet vam se postupno priključi u dimenziji beskrajnog O-o-o-a. Nećemo izazivati vraga, ali ako je kraj blizu, spremni smo za veliki flash mob uz ovu stvar.

|Posebni spomen-'Hold it against me'-prvi single albuma 'Femme Fatale' koji će ostati zapamćen po moćnom breakdownu. Šteta što je par excellence produkciju nagrdio tekst baziran na otrcanim floskulama.|

1.Adele-'Rolling in the deep'

_Na samom vrhu Olimpa, stasita Adele se šepuri impozantnim glasom pred niže rangiranim pretendenticama. Njoj nisu trebali producentski trikovi ili pokladna stilizacija, dovoljan je bio vokal da se istakne kao vodeća pjevačica 2011.
'Rolling in the deep' je stilski nedifinirana, atipična pojava na ovoj listi zbog čega i je apsolutna pobjednica.

|Posebni spomen-'Someone like you'-bona fide iskaz nepreboljene ljubavi.|

Post je objavljen 29.12.2011. u 03:47 sati.