Svi blagdani, rođendani, zabave, druženja…uvijek se pamte po nekom jelu ili kolaču.
Kod mene je to, jedna posebna torta, Švedska torta.
Božić je blagdan kada trebamo međusobno dijeliti ono najbolje.
Pa probajte – Božić zaslužuje ovakvu tortu!
Švedska torta
kore (3)
• 3 bjelanjka
• 3 dl mljevenih lješnjaka
• 1dl šećera
• 1 vrećica vanilin šećera
• 20 dkg čokolade za kuhanje
krema
• 0,5 litre slatkog vrhnja (meni je najbolje od „Dukata“, po okusu i ima najmanje E )
• 2 vrećice vanilin šećera (ja ne volim slatko pa čak ne stavljam šećer u vrhnje)
priprema (vrijeme pripreme: 30 min)
1.) Napraviti snijeg od 3 bjelanjka, umiješati lješnjake i šećer.
2.) Napravite 3 kruga promjera cca 25-30 cm od masnog papira i svaki premažite smjesom od bjelanjaka.
3.) Svaki krug posebno pecite u pećnici (možete samo na rešetki bez druge podloge) na 150 stupnjeva oko 15 min.
4.) Ispečene kore odvojite od masnog papira.
5.) 15 dkg čokolade za kuhanje rastopite u pećnici, te premažite svaki ohlađeni krug kore (kao da mažete marmeladu na kruh), ostavite da se čokolada malo stegne.
6.) Umutite hladno slatko vrhnje i vanilin šećer u šlag.
7.) Premažite šlag preko svake kore, posložite sve jedno na drugo i oblikujte tortu.
8.) Preostalu čokoladu rastopite i premažite u tankom sloju po komadu masnog papira, ohladite u frižideru, a kada se ohladi odvojite od papira i razmrvite na veće komade kojima ukrasite tortu izvana.
9.) Torta ne treba izgledati savršeno ravna, nego “moderno raščupana”.
10.) Dobro je ohladite i uživajte.
Torta ima neobičnu strukturu u ustima- krckave korice, tanka krckava čokolada i šlag.
Fino, lagano, neobično – vrhunski.
Post je objavljen 20.12.2011. u 11:18 sati.