Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Silent Night, Deadly Night (1984)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon što mu je roditelje ubio čovjek obučen u djeda Božićnjaka, mladi traumatični Billy odlazi u krvavi pohod obučen kao Djed Božićnjak zbog njegovog ostajanja u sirotištu i zbog sjećanja na ubojstvo roditelja...



Baš sam se zaželio nekog božićnog filma za vrijeme blagdana, a kako se na TV-u vrte svi jedno te isti filmovi, odlučio sam sam naći nešto što će me više zadovoljiti, a to je neki božićni horror. Vjerujem da je većina vas koji čitate moj blog mogla čuti za dosta horrora kojima je tematika vezana uz blagdane, a ako i niste, bacite obavezno oko na neke od njih, većina njih je pravo leglo zabave. Tako sam pogledao i Silent Night, Deadly Night, film zanimljivog naslova koji je kasnije iznjedrio još četiri nastavka, za koje sam čuo da su realno dno dna. Ovaj slasher nam prepričava događaje jednog dječaka koji je izluđen bio smrću roditelja, te je na kraju i sam postao zlo, odnosno ubojica koji kolje sve na koje naiđe. Dosta jednostavna tematika, ali na mene je upalila. Oduvijek sam volio manijakalne ubojice kako sa svojim maskama ili neobičnim odijelima hodaju i kolju sve što stignu, serijali poput takvih uvijek će mi biti priraslu srcu, ma koliko bili očajni ili loše kvalitete...drago mi je samo što je prvi dio Silent Night, Deadly Night serijala po meni jako kvalitetan i zabavan božićni horror film.



Filmu zapravo ništa ne nedostaje, radnja prati sve događaje i razvoj lika od nevinog djeteta kojeg svi oplakujemo, do manijaka kojeg nam je opet na neki način žao, te ne možemo ostati ravnodušni prema karakteru, bio on antagonist ili protagonist, emocionalno film je na dosta zadovoljavajućoj razini. Ostatak glumačke ekipe nije nešto posebno sudjelovao kako bi stvorio kvalitetu u glumi, ali zato kvantitete nikako ne fali, od djece, žrtava, časnih sestara, murije...dosta je toga uključeno, i možda je loše to što ima dosta malo ubojstava. Ubojstva su napravljena prilično impresivno, ima ih jako zanimljivih i impresivna stvar je ta što se za svako ubojstvo koristilo različito oružje, ubojica nije monoton, već nas uvijek iznenadi sa nekim novim pothvatom, zato možemo reći da je film dosta atmosferičan. Totalno se uživiš u film kada vidiš da zapravo cijeli taj blagdanski ugođaj kvari jedna živina koja ubija po gradu, a murija se silom trudi da to spriječi...još jedna dobra stvar je ta što ubojica nije terminator, već običan čovjek koji je ranjiv jednako toliko koliko je i žrtva, što daje određenu dozu realnosti. Za film se tada govorilo da će ga zabranjivati i da je prilično neukusnog sadržaja, što za djecu, što i za poimanje religije na takav okrutan način...osobno, mislim da je sasvim nelogično razgovarati o takvim stvarima i da se ovaj film ni tada, ni sada nikome ne nameće, a da ga određena osoba mora kritizirati na temelju morala.



Silent Night je baš ugodan i zabavan božićni horror, a za ostale nastavke ćemo jednog dana vidjeti. Živim u nekoj nadi da će barem malo dostići razinu prvog, ali sudeći po tuđim komentarima, nada je opet kurva. Vrlo dobar slasher sa veoma dobrim ugođajem.

Post je objavljen 14.12.2011. u 13:36 sati.