Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Predsjednik Josipović primio veterane 156. vrgorsko-makarske brigade



Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović primio je danas, povodom 20. obljetnice osnivanja, delegaciju veterana 156. vrgorsko-makarske brigade i članova obitelji poginulih pripadnika.
Predsjednik je uručio i odlikovanja pojedinim pripadnicima brigade - Red bana Jelačića za osobite vojne zasluge Ivanu Nemčiću, a Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu Hrvoju Baričeviću, Tončiju Dragičeviću, Marijanu Kovačeviću i Bruni Luetiću.


Ovakve prigode uvijek su prilika da se prisjetimo branitelja i njihove borbe, a sutradan ih odmah zaboravimo, dok vlast i dalje čini sve da armiju lažnih branitelja ubaci među prave branitelje i heroje Domovinskog rata. Kada se već prisjećamo ratnog puta 156. brigade i žrtve njezinih pripadnika, koju ne mogu platiti svi novci ovoga svijeta, valja se zapitati kada će se raskrinkati lažni branitelji? Kada će im se oduzeti mirovine i stanovi i kada će ozbiljno odgovarati liječnici i komisije koji su im za mito smišljali svakojake lažne dijagnoze vezane za Domovinski rat? Kada će ta bratija napokon završiti iza dobro čuvane zatvorske brave?
Rješavanje ovih pitanja je jedini način da se vrati dignitet Domovinskom ratu, ne da se o njemu buče na obljetnicama, već da se sve tabu teme otvore, razriješe i odgovorni kazne, kako bi napokon mogli krenuti naprijed, u svjetliju budućnost bez ikakvih repova.
Osobno vjerujem da katarza mora krenuti iz same braniteljske zajednice. Oni sami moraju raskrinkati lupetine u svojim redovima, jer ako neće oni koji su mladost proveli na ćukama, kako će mi koji smo tada bili vrtićke dobi ili se uopće nismo rodili? Ako se pravi branitelji na to odluče, znaju da imaju potporu svih nas kojima termini pravo i pravda nešto znače u životu.

Post je objavljen 15.12.2011. u 18:23 sati.