Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

ORUŽJE SE KORISTI ZA TERORIZAM, PLJAČKE I ZLOČINE

Gdje je 3750 automatskih pušaka?


U Hrvatskoj do danas nije učinjen konkretan korak da se vrati oružje koje građani drže kod sebe. Poslije vojno-redarstvene akcije "Bljesak" i "Oluja" od 4 do 7 kolovoza 1995. godine, kada je oslobođen dio zapadne Slavonije i Krajna-Knin.

U akciji je sudjelovalo 250.000 hrvatskih vojnika, dobrovoljaca, i policajaca.. Po završetku akcije, u Bjelovarsku vojarnu nije vračeno 3750 automatskih pušaka i drugog oružja. To je veliki gubitak za Hrvatsku vojsku. A i vojno oružje nalazi se u rukama građana.

Kada se je išlo na teren iz vojnog skladišta dijelilo se je oružje, a za revers zaduženja nitko nije ni pitao. Tako nezna se tko je sve uzeo, tj. zadužio oružje. Na kraju svega ostao je kriv samo referent M.Š. koji je zadužen za skladište oružjem. Protiv njega vodio se je sud u Bjelovaru nešto manje od četiri godine. Sudac Zdravko Vragović na kraju je oslobodio vojnog referenta.

Kasnije je različito tumačena zapovjedna odgovornost od onih ljudi koji su odgovorni.

Prošlo je jedno dobro razdoblje skoro od pet godina, i sve je palo u zaborav. No, oružja nema. Malo, malo pa se na policiji nađe broj vojnog oružja koje nije vračeno. Sedam automatskih pušaka do sada je nađeno, bilo da su prodane ili su sudjelovale u nekim kriminalnim prestupima.

Tko je na čelu vojske i kakve su njegove sposobnosti i obdarenosti? Takvi zapovjednici trebali bi izgubiti aurolu*. Međutim, u tišini i izvan javnosti odvijao se je sudski proces u kojem nije nađen krivac. Može li se danas vjerovati u moć i strategiju Hrvatske vojske? Ostaje svakako otvoreno pitanje za analizu.

Posebno treba naglasiti, kada je u pitanju oružje, je po svim odredniama i oblicima, još krvaviji i okrutniji - oblik, jer je u rukama svakoga. I ovaj slućaj nastoji pokazati kako je primjenjena odgovornost, koliko je djelotvorna. Hrvatska vlast prema tom problemu ne vodi nikakvu brigu. Policijska akcija u kojoj se poziva - da građani vrate oružje, koje nelegalno posjeduju je obična farsa.

PREDSJEDNIK POKRETA "ŠTIT"
Branko Stojković

U Bjelovaru, 02.02.2005.


Post je objavljen 14.12.2011. u 22:42 sati.