Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Najteže je biti prorok u svom selu

U Međimurju je glasovalo 62.766 glasača. 'Kukuriku' koalicija dobila je 52,53%, Laburisti 19,03%, HDZ 11,37%, a onda slijede HSLS, HSS, Međimurski demokratski savez i ostalo 'drobižje'. Prve tri stranke prešle su izborni prag.

Obzirom da je 'Kukuriku' koalicija dobila gotovo tri puta više glasova od Laburista i gotovo pet puta više od HDZ-a očekivati bi bilo da će u lokalnom tjedniku 'Međimurje' zavladati opće oduševljenje pogotovo što je poznato da su te novine orijentirane lijevo od centra. Je li to zaista tako procijenite sami temeljem ova tri priloga koji su objavljeni u listu (jedan tekst i dvije karikature Damira Novaka).

Branko Vukšić, koji je doduše član Laburista pa prema tome njegove prosudbe o pobjedniku treba ipak uzeti sa određenom rezervom, u svojoj redovnoj kolumni 'Pismo iz Zagreba' o pobjednicima, nakon što je 'oprao' gubitnički HDZ, između ostalog piše:

„Što pak se događa u onom pobjedničkom, 'kukuriku' taboru? Slažu se kadrovske križaljke, što je dokaz da dobivamo nespremnu vlast, vlast čiji će se ministri tek upoznavati s poslom koji ih čeka.



Ne bi li bilo logično da je odmah nakon potpisa koalicijskog sporazuma 'kukuriku' koalicija javnosti predstavila ljude koji će voditi državu?

Bi. Reforme i strategije mogu se prepisati čak i iz udžbenika, preslikati i modificirati iz prakse uspješnih država. Zato su od strategija - koje, naravno, moraju postojati - važniji ljudi. Svi znamo da treba suzbiti sivu ekonomiju, ali zato zaduženi ministri moraju znati kako.

Narod ima pravo unaprijed znati tko će ih voditi jer nije isto provodi li reformu zdravstva Ostojić ili neki SDP-ov Milinović. Mrtva slova na papiru ne mogu oživjeti lajbeki, stranački aparatčiki, šefovi poslušnici, koalicijski kompromiseri. Zašto onda, pobogu, u zapadnim demokracijama postoje vlade u sjeni?!
Čim su J. Kosor ili neki njezin trabant s visoka pljucnuli javnosti u lice floskulu:
„Oni samo dijele fotelje!“ – 'kukurikaci' su zborno odgovarali:
„Ne, nije istina, o foteljama nismo razgovarali!“ A bilo bi bolje da jesu.

Trebali su. I to odmah čim su donijeli program, odmah čim su - valjda na temelju programa - potpisali koalicijski sporazum. Vlast čine ljudi, a ne fotelje.

Što su građani najviše zamjerali HDZ-ovoj vlasti? Uz u svijetu rekordnu korupciju i nesposobnost - bahatost. Na bahatost je narod postao alergičan jer za bahate političare glasači su stoka sitnoga zuba. Kada su se neki dan novinari - zamislite - drznuli pitati Radimira Čačića na koji će način 'Kukuriku' koalicija postavljati direktore javnih poduzeća (…) budućem (prvom, p.p.) potpredsjedniku buduće Vlade šiknula je para na uši. 'Pa, nismo mi HDZ', procijedio je kroz zube.

Niste, ali javnost ima pravo znati. Javnosti ste, visočanstvo, dužni dati odgovore. Vi ste, razna visočanstva (Milanović se ljuti što novinari - logično - sami sastavljaju vlade jer im nitko s Iblerova trga ništa ne govori), dužni poreznim obveznicima govoriti što ćete i kako učiniti da se sav taj kupleraj u javnim poduzećima iskorijeni. Dužni ste, razna visočanstva, javnost informirati tko će upravljati ili - kada je Čačić u pitanju - vladati Hrvatskom. U protivnom ćete biti poput HDZ-a. Čime ste to zaslužili da vam unaprijed vjerujemo?!“



Je, je, oprezni Međimurci pušeju i na zdeno, kaj ne?


Post je objavljen 13.12.2011. u 15:41 sati.