Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kristinaivandic

Marketing

Nakon prostakluka, bezobrazluka, seljakluka i lopovluka - "Spektakluk"

Već sam trojac Rene Bitorajac, Tarik Filipović i Zoran Lazić, nagovješta kakav nas spektakl očekuje. Pozornica satiričkog kazališta Kerepuh, nakon godina i godina izvođenja Magic Act Showa, ove godine predstavila nam je novi uradak Tarika i Renea.



Plakat predstave Spektakluk

Predstava je vrlo popularna i do dobrih karata se teško dolazi, pa ne čudi brojna publika i red u garderobi kazališta. Pravo osvježenje na zagrebačkim ulicama. Publika je bila glasna, vjerojatno jer ju čini mlađa populacija, ali dolaskom Tarika i Renea na scenu, sve je utihnulo.

Predstava

Već prva scena prikazuje spektakluk, točnije Tarik i Rene utjelovljuje dvije bebe koje se žele natjecati u talent showu, po uzoru na svoje roditelje. Oni izvode svoju točku, pjesmu s plesnom koreografijom i tu započinju valovi smijeha u publici. Nakon talent showa, bave se drugim fenomenima 20. i posebno 21. stoljeća, kao što su facebook, mobiteli, vječna mladost, instant zvijezde. Osim fenomena modernog doba, u predstavi su se poigrali hrvatskim stereotipnim odnosima i likovima. Tako su publiku zabavljali Zagrepčanin i Hercegovac, sponzoruše, srednjovječni parovi u bračnom nezadovoljstvu.



Scena iz predstave s plakata ispred kazališta


Predstava iako vrlo smiješna i zanimljiva, potiče nas da preispitamo društvo u kojem živimo i vlastite vrijednosti za kojima se povodimo. Vjerojatno smo scene iz predstave već osobno doživjeli u svom životu ili životu ljudi oko nas, pa tako ovo nije samo zabava društvu, nego i društvena kritika.


Rene i Tarik kao dvije srednjoškolke


Sam naziv predstave- Spektakluk nastao je od dvije riječi. Spektakl označava javni događaj, kazališnu predstava u kojoj sudjeluje veliki broj izvođača s naglašenim vanjskim efektima u koje je utrošeno mnogo novca, luk je dodatak riječima koji pojačava njihovo negativno značenje (prostakluk, bezobrazluk, seljakluk, lopovluk).
Tako ovaj Spektakluk podsjeća na prve predstave koje su organizirale putujuće kazališne družine i u isto vrijeme zabavljale i ismijavale društvo u kojem se nalaze.



Glumači dvojac u punoj dvorani


Najveći dojam ostavili su glumci koji su odigrali po 11 uloga, te su predstavu režirali uz Zorana Lazića. Najviše su me zadivili u sceni u kojoj se predstavlja daljinski upravljač na kojem se mogu mijenjati jezici kojima glumci govore na televiziji. Dvojac scenu izvodi na hrvatskom, srpskom, slovenskom i makedonskom i u svaki put postižu isti efekt- oduševljavaju publiku.



Post je objavljen 11.12.2011. u 21:27 sati.