Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kulerica

Marketing

Srednjovjekovlje i pečeni miševi (Muzej vojne povijesti, Beč)

Svake se godine početkom Adventa u bečkom Muzeju vojne povijesti (HGM-u) održava srednjovjekovni adventski sajam; svake je godine sve puno štandova na kojima se prodaju lukovi i strijele, starinski nakit, rukotvorine svih vrsta, boja i oblika koje svoju inspiraciju pronalaze u srednjovjekovnom dizajnu, odjeće i glavopokrivala... Nema što nema. I svake se godine ovdje sjate nepregledne količine obitelji s djecom, mladih, starih, darkera, obožavatelja srednjovjekovlja, alternativaca raznih provenijencija, poklonika mistike ili tek znatiželjnika. Budući da je Muzej smješten u bivšem vojnom kompleksu Arsenalu, relativno udaljenom od središta grada, gotovo jedini koje ovdje nećete susresti su turisti.

Od petka poslijepodne do nedjelje navečer, koliko traje sajam, uporaba električne energije i ostalih blagodati suvremenog doba svedena je na minimum; prostor ispred Muzeja osvijetljen je gotovo isključivo bakljama, žaruljicama na božićnom drvcu te pokojom svjetiljkom, a u zgradi Muzeja vlada ugodan polumrak.


Ovako to izgleda vani...




...a ovako iznutra:




Ova stvorenjca s jednog od štandova podsjetila su me na vodorige, poput onih iz Davidsonovog romana; ako ste čitali, znat ćete na što mislim.




Mama, tu su bili vitezovi unutra? Pravi ljudi? Baš pravi? Ovako pravi kao nas dvije?, raspitivala se mlađa nasljednica.




Strop Muzeja ukrašen je grbovima bivših K&K zemalja. Prepoznajete li neke?








Uz besplatan ulaz u Muzej i uživanciju ispred njega, od jutra do zatvaranja nudi se program; dječica se mogu baviti kreativnim aktivnostima poput oblikovanja vlastitih razglednica (koje će vam čak i besplatno poslati na adresu koju navedete!) do izrade božićnih ukrasa, a u auli na prvom katu izvodi se sve i svašta, od prizora iz jednog od srednjovjekovnih njemačkih izdanja Biblije do prikaza srednjovjekovnog načina mačevanja.




A vani se možete, osim uz kuhano vino ili punč, ugrijati i uz vatricu.




Za jelo se nude pečeni miševi. O da, probali smo ih i bili su jako fini.




Za gadljive i izbirljive, tj. one koji ne jedu pečene glodavce, tu su i fini sendviči.




(I sad ću vam, nakon što vam je želudac vjerojatno od gađenja napravio salto, odati tajnu pečenih miševa: riječ je o najobičnijim žličnjacima.)


Pozdravljam vas uz sličku mnogobrojnih kostimiranih posjetitelja.




Uglavnom, odlučite li iduće godine (za ovu je prošla baka s kolačima) posjetiti Beč u vrijeme Adventa, svakako se raspitajte kad je na programu spomenuti sajam. Bit će vam bolje i ljepše nego na turistički isfuranim mjestima. Garantiram.



Post je objavljen 06.12.2011. u 15:48 sati.