Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NOVI MINISTAR POLJOPRIVREDE NASLIJEDITI ĆE MILIJUNSKE DUGOVE NEISPLAĆENE POLJOPRIVREDNICIMA

RATARIMA NEISPLAĆENA JESENSKA
I PROLJETNA SJETVA
KAPITALNA ULAGANJA I
FAKTURIRANA PŠENICA IZ SILOSA ĐAKOVŠTINA



Na parlamentarnim izborima 4.12. za 7. saziv Hrvatskog Sabora
pobijedila je koalicija SDP-a, HNS-a, IDC-a i HSU-a sa 78 mandata. HDZ je izgubio vlast. Nova Vlada će biti konstituirana uskoro. Vladu čine ministri te će se uskoro znati imena političara koji će zauzeti ministarska mjesta u 16 dosadašnjih Državnih uprava. No hoće li na čelu ministarstava biti samo političari ili će oni biti i stručni ljudi u tim Upravama, to će se tek vidjeti.
Novi će ministri naslijediti ono – što će HDZ-ovi ministri ostaviti.
Kada je riječ o poljoprivredi radi se o milijunima kuna duga koje Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja nije isplatilo poljoprivrednicima.
Matija Brlošić ratar iz okolice Đakova, predsjednik udruge Brazda kaže. „ Na ime isplate za štete nastale od ovogodišnje elementarne nepogode suše poljoprivrednicima nije isplaćeno ništa. Također poljoprivrednici nisu dobili isplatu poticaja niti za jesensku sjetvu 2010. niti za proljetnu sjetvu 2011. - i to ni jednu kunu.
Nadamo se da će sa novom ministricom ili ministrom uskoro biti razgovori da će uslijediti isplata poticaja za obje sjetve i isplata neisplaćene fakturirane pšenice u Đakovštini, one koja je nestala “.
- Kako je došlo do toga da pšenica ovim poljoprivrednicima nije isplaćena?
- „Što se dogodilo i zašto, ne znamo. Bilo je obećanje pod predsjednika Vlade i ministra poljoprivrede da će poljoprivrednici dobiti svoj novac, no od toga ništa! Da li je on obećavao ili je unaprijed znao da obećava nešto što ne može ispuniti, ostalo je nejasno“- pojašnjava Matija Brlošić.
Slučaj „Đakovština“ gospodin Brlošić pojašnjava ovako: „ U prvoj isplati novac su dobili poljoprivrednici za pšenicu koja je bila uskladištena u silosima u Đakovu pa je nestala, ali novac nisu dobili poljoprivrednici koji su pšenicu imali fakturiranu. Radi se o pet stotina poljoprivrednika koji nisu dobili još niti jednu lipu za tu pšenicu“ – rekao je.

- Što biste željeli da se bitno promijeni po dolasku novog ministra ili ministrice“?- pitam

Gospodin Matija Brlošić kaže : „Mislim da poljoprivrednicima treba pošteno reći, a tako i nastupati, koliki su njihovi poticaji i koji je datum ispate poticaja. U Vladi čiji je mandat završio bili smo na volji ministra poljoprivrede i Vlade koji su doslovce plaćali poticaje kada i koliko su htjeli.Bilo bi korektno reći, ako novaca dovoljno nema, ali onda reći kada novca ima i kada će isplata poticaja krenuti.Za kapitalna ulaganja 2009. poljoprivrednici još uvijek nisu dobili novac. Što dalje reći onda – završava Brlošić odgovor u znaku pitanja,, te nastavlja „Nije se nas poljoprivrednike pitalo želimo li poljoprivrednu politiku kakvu imamo, već nam je ona nametnuta. Jer mi ovisimo o državnom proračunu isto kao i svaki državni službenik koji svakog prvog u mjesecu dobije plaću, samo s tom razlikom što mi poljoprivrednici čekamo godinu dana i nikada ne znamo koliko ćemo dobiti. Toj se nedoumici treba stati na kraj. Koji iznos i u kom vremenskom roku će biti plaćeno to se mora znati. Ako novaca nema, onda koliko se reže drugima, toliko neka se reže i poljoprivrednicima. Ne može se više dogoditi da će se samo seljacima sjeći „grana“, a svima drugima pustiti da dobro žive“, rekao je poljoprivrednik Marija Brlošić, ratar koji obrađuje više od 100 ha njiva iz okolice Đakova.

A što je s poticajima u drugim poljoprivrednim granama? Jesu li oni isplaćeni?



Post je objavljen 05.12.2011. u 23:51 sati.