Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

S onu stranu neoliberalizma: možemo li obuzdati "kumove"?

Jednominutni zapis

Nekoliko rečenica iz teksta koji je objavljen na mrežnom sjedištu ZelenaPolitika.info, kao drugi u seriji kolumni "U sridu!".


U sridu! Politička moć je povezana s ekonomskom kroz sustav osobnih veza ("hobotnica"). To je tipičan oblik onoga što se naziva "kumovski kapitalizam" (crony capitalism).

U borbi na tržištu svako je sredstvo dozvoljeno, pa je tako i korištenje nepoštene prednosti političkog pogodovanja u funkciji "slobodnoga tržišta" a ne njemu suprotstavljeno.

To je oblik klasne borbe, što priznaje slavni W. Buffett: "Ovo je klasni rat, i mi pobjeđujemo".

Za svakoga, tko teži sustavu s više socijalne pravde i održivosti, promoviranje drugačije koncepcije zadatak je od vitalne važnosti. Ali uvijek treba imati u vidu da se radi samo o metodi. Kumovi se prilagođavaju i lako mijenjaju taktiku.

Profiti uvijek ostaju privatni, a dugove pokriva javna vlast sredstvima građana, da bi se stvorili uvjeti za novi polet, novi balon koji će opet puknuti. Plutokrati se bogate i u doba uspona i u doba krize.

Postoje elementi dobrohotne, paternalističke države, u kojoj mali broj krupnih kumova (plutokracija, oligarhija) daje određene ustupke većim grupama "klijenata" koji tako bivaju uvučeni u sustav i zainteresirani da se on održi, gledajući uvijek samo svoj partikularan i kratkoročni interes.

Moramo se boriti za drugačije koncepcije i modele, kako na nivou svijeta, tako i Hrvatske. Središnja se borba sada vodi u Europi. Upleteni su naravno mnogi posebni interesi, ali od načelnog je značaja i ohrabruje što Europska komisija i niz ključnih lidera (Njemačke, Francuske i odnedavno Italije) podupire uvođene poreza na financijske transakcije ("Tobinov porez", "porez Robina Huda"), koji bi mogao obuzdati financijsko mahnitanje. (Pogledatje mrežno sjedište Europljani za financijsku reformu)

Deprimira, međutim, ono što najavljuje "Kukuriku koalicija". Popis praznih fraza nazvan "Plan 21" na stranu, ostaje za spomenuti kako je njihov šef upravo u ovo doba smatrao za potrebno svoju stranku, nazvati "liberalnim centrom", te se rezolutno izjasniti za kapitalizam.

Društvene borbe će se nastaviti. Prava nas kriza tek očekuje. Novi društveni pokreti još su latentni, ograničeni na male aktivne grupe, nerijetko začahurene i međusobno u zavadi.

Nove političke snage izrastat će postepeno, iako taj proces može biti brži ili sporiji. Postoje ipak osnove za nadu, da se nakon četrdeset godina blokade nešto novo rađa. Da je možda na vidiku izlaz iz pustinje, kojom frustrirani lutamo.

"Jednominutni zapisi" su opsega da se mogu pročitati u jednoj minuti. Pisanje, naravno, traje dulje.

Posjetite mrežna sjedišta:
mrežnoga sjedišta ZelenaPolitika.info
Sekularni humanizam u Hrvatskoj

SVIĐA LI VAM SE ONO ŠTO ČITATE? PODRŽITE AUTORA I PROJEKT!

Ako želite pomoći seriju kolumni "U sridu!" i održavanje mrežnoga sjedišta ZelenaPolitika.info u cjelini, uplatite donaciju u bilo kojem iznosu na:

Primatelj: “Zajednica Humanitas”, Zagreb
Broj računa: 2484008-1500180446 (Raiffessen Bank)
Svrha uplate: donacija za ZelenaPolitika.Info


Donaciju ćete također moći uplatiti u gotovom, uz potvrdu naravno, na štandu na Trgu bana Jelačića, 9.-10. prosinca.


Post je objavljen 02.12.2011. u 10:56 sati.