Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Fly (1986)



Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Genijalni, ali ekscentrični znanstvenik Seth napravio je izum koji može teleportirati stvari, ali i živa bića. Nakon što ga i sam isproba, stvari krenu potpuno krivo i Seth se pretvara u muhu, insekta ljudske veličine i snage...



David Cronenberg, redatelj od kojeg sam ove godine recenzirao dva njegova filma (The Brood i Scanners), 1986. napravio je remake istoimenog filma iz 1958. godine, koji je svojedobno bio veoma napet film, a kojeg još nisam uspio pogledati. Po većini komentara da se zaključiti kako je remake poprilično bolji film od originala, pa nisam ni htio izgubiti vrijeme na onom, kada mogu pogledati nešto Cronenbergovo, kojeg zasad cijenim kao redatelja horror filmova. The Fly je film koji je starijim ljubiteljima, a i običnim gledateljima ostao dosta poznat, s obzirom na količinu ljudi s kojima sam razglabao o ovom filmu, rekao bih da je od tog vremena stekao visoku popularnost, mnogi su ga pamtili po nekoj jezi i atmosferičnosti, a neke statistike i ankete pokazuju kako je ovo među najboljih 50 horrora ikada napravljenih. Samu tvrdnju potvrđuje i tadašnja kino zarada, koja je bila skoro tri puta veća od samog iznosa rada na filmu, a Croneberga učinila još poznatijim, makar se već dobrano okušao u horrorima i ostalim žanrovima. Da ne duljim previše, smatram da je Fly zapravo veoma, veoma dobar film koji je uspio zadobiti moju cjelokupnu pažnju i koji me zabavio, te mi ispunio očekivanja.



Ima nekih stvari ili stvarčica koje me nisu uspjele uvjeriti da filmu dam totalno odličnu ocjenu, a odmah ću spomenuti da su to neke učestale pogrješke koje se događaju tokom filma, a koje producenti ili nisu vidjeli, ili na njih nisu htjeli obraćati pažnju, makar su toliko očite da mi se čini da im to nije predstavljalo veliki problem. Meni se to činilo kao neki omanji nemar, koji na svu sreću nije utjecao na daljni razvoj filma, nego eto tako, da se primjetiti u 10-15 scena. Ostatak što mogu nabrojati odnosi se na same pohvale. Gluma je odlična, ima svega par likova, a najbolji od njih je uvjerljivo i glavni lik, Jeff Goldblum, kojeg kasnije možemo vidjeti u Jurassic Parku ili u Independence Dayu, a koji ovdje nosi utjelovljuje ludog znanstvenika. Valja spomenuti i odličnu Geenu Davis i njenog bivšeg, Johna Getza. Vjerojatno nešto što me najviše očaralo su scene sa specijalnim efektima i kako je sve to ispalo, jer baš mi je drago bilo vidjeti te neke 80s scene, a čudovište je samo po sebi jezivog izgleda, te nije za one koji se boji kukaca. Nekima će biti smiješan jer je 25 godina prošlo, ali meni se svidjela cjelokupna transformacija i sve što je glavni lik radio žrtvama, to su epic scene. Sam tok radnje je također veoma zanimljiv i poletan, nema nekog stajanja, film je u sat i pol dočarao sve što se trebalo pokazati, na tome Cronenbergu iskreno skidam kapu, ovo mu je najbolje što sam od njega dosad vidio, vjerojatno će tako i ostati.



Drago mi je da sam ga pogledao nakon dugooo godina, lijepo se prisjetiti kvalitete koje su 80e imale i kako su utjecale na današnje filmove, a kvaliteta i pouka koji donosi film su zbilja interesantne i u par trenutaka stvarno jezive. Čitaj: The Fly je veoma impresivan film (remake).

Post je objavljen 05.12.2011. u 19:53 sati.