Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Moglo bi možda biti koristi od ulaska u EU

U posljednjem postu komentirao sam nedjeljni Dnevnik 'Katedrale duha' (27.11.2011.) kojeg već dulje vrijeme vodi kul(t)ni voditelj Zoran Šprajc. U nabrajanju pojedinih priloga napisao sam i ovo:

5. Stočarsko-poljoprivredna tema kroz reportažu o problemima koje ima vlasnik stada ovaca u bjelovarskom okrugu jer se nitko ne želi prihvatiti tog 'nedostojnog posla' unatoč i usprkos svojevremenom apelu 'male od kužine' da pastir i nije tako loše zanimanje.

Da izbjegnem pisanje predugačkog teksta nisam donio, iako sam imao namjeru, sadržaj tog jedinog priloga koji, mišljenja sam, sadržajem, aktualnošću i načinom prezentiranja zavređuje uvrštenje u centralni Dnevnik javne TV kuće. Propušteno ispravljam danas donoseći u cijelosti tekst tonskog zapisa reportaže.
* * *
„Već nekoliko godina Franjo Julić iz Bedenika pokraj Bjelovara bezuspješno traži pastira. Posljednji ih je put tražio na natječaju prije dva tjedna jer zbog bolesti ne može više sam čuvati 430 ovaca.
- Nudim recimo: plaća od 2500 do 3000 kuna, smještaj, stan, hrana. Recimo socijalno, mirovinsko, sve doprinose i nema ništa!
Nije baš da nema ništa. Bilo je dvadeset poziva iz cijele Hrvatske, ali nitko nije došao ni vidjeti bilogorske pašnjake na kojima se nudi, očito ne baš primamljiv, posao.
Njegov susjed Vinko Marjanović kaže da nema jagme ni za druge poslove na selu.
- Ima socijala previše. Mladi ljudi, sposobni ljudi, koji mogu raditi i koji su aktivni raditi, ali neće raditi. To je sramota.

Jukićevo stado su čuvali pastiri iz Rumunjske ali im je istekla radna dozvola. Nedavno je platio 3500 kuna kazne jer mu je inspekcija pronašla pastira iz susjedne BiH za kojeg nije uspio dobiti radnu dozvolu. I dalje čeka ozbiljnog kandidata.

- Ljudi mi se javljaju i pitaju gđe bi koji spavao, (no) ljudima se (u) većini ne radi. Dobivaju te socijalke, dobivaju ovo, javlja se na biro bez veze, toliko da ima neko socijalno, da ima ovo. Neće baš pravi čovjek da bi došao, (i da kaže) ja hoću radit. Recimo, nije završio neku školu, (ali svejedno) nije posao za čuvat ovce. Posao je da bude ministar u Zagrebu.

I njemu je jasno da na bilogorsko blato, posebice sada kada je temperatura oko nule nije privlačno. No nije mu jasno da baš nitko ne želi čuvati ovce koje ne želi rasprodati.
Ne nađe li domaćeg pastira čekat će početak iduće godine i nove kvote za pastire iz uvoza.“


Ne kažem da bih se i sam baš lako, pogotovo s diplomom u džepu, prihvatio posla pastira, ali sam uvjeren da ga ne bih odbio, u vrijeme dok sam još bio 'radno sposoban', samo zato što imam diplomu i da živim od socijalne pomoći.

Zato, sve tako dugo dok će se posao odbijati jer ne odgovara 'mom stručnom zvanju', tako dugo dok će se tražiti posao samo u mjestu 'gdje su mi korijeni' i konačno sve tako dugo dok se posao ne prihvaća jer se od države (čitaj onih što rade) prima 'socijalka' kao džeparac za popunu rada 'na crno', nitko me neće uvjeriti da se u ovoj državi teško živi.
Možda loše ali teško – ne.

* * *

Ah, da ne zaboravim: tko to onda ima pravo tvrditi kako nećemo imati koristi od ulaska u EU u kojoj je Rumunjska, glavni 'izvoznik' pastira za 'gospodske Hrvate'!!!


Post je objavljen 30.11.2011. u 17:31 sati.