Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mvko

Marketing

Hodočašće molitvenih vijenaca u Vukovar i Aljmaš




Subota, 19. studeni 2011.
Hladno i maglovito jutro - dan našeg unaprijed planiranog hodočašća u Aljmaš i Vukovar.
Bilo nas je tridesetiosmero hodočasnika sa Knežije, iz Velike Gorice, Sigeta i Vugrovca, a pridružile su nam se i dvije Školske sestre franjevke sa Knežije. Gospođa Vlatka Slipac bila je voditeljica ovog našeg hodočašća.
Putovanje smo započeli molitvom.

U Vukovar smo stigli oko 10 sati. Posjetili smo franjevački samostan i crkvu Svetog Filipa i Jakova. Gvardijan nam je u samostanu prikazao potresan film o stradanju Vukovara, a u crkvi smo bili ukratko upoznati i s ratnim događajima u kojima je stradala crkva koja se nalazi u neposrednoj blizini vodotornja. Obnova crkve je u tijeku.

Image and video hosting by TinyPic

Duboko nas je dirnuo veliki broj mnogih autobusa iz svih krajeva Hrvatske i mnoštvo mladih koji su se došli pokloniti žrtvi Vukovara.
Posjetili smo Spomen groblje, zapalili svijeće i izmolili krunicu pobjede.

Image and video hosting by TinyPic

I jedna fotografija za uspomenu

Image and video hosting by TinyPic

Slijedio je posjet Ovčari. Na toj hladnoj i pustoj ledini svud gore svijeće, šareni se cvijeće...
Na mjestu streljanja okupilo se nepregledno mnoštvo ljudi. Molili smo i plakali.

Odnekuda se tu stvorio jedan branitelj u uniformi, mršav, ispijen, ali pun žara; jedan od preživjelih svjedoka stratišta.

Image and video hosting by TinyPic
Ispričao nam je svoju priču. Strašno, potresno... Zove se Pero Janjić-Tromblon. Pozdravio se sa našom hodočasnicom Zoricom Majer iz Velike Gorice budući da su on i njen suprug ratni drugovi i suborci.

Posjetili smo i muzej na Ovčari, u kojem su na dostojanstven i tehnički vrlo impresivan način zabilježena imena svih žrtava.

Zatim smo posjetili Muzej u bolnici. Vrlo potresno!

U ranim poslijepodnevnim satima krenuli smo u Aljmaš. Voditeljica nam je u autobusu dala osnovne informacije o aljmaškom svetištu Gospe od utočišta.
Crkva je za vrijeme domovinskog rata bila potpuno srušena. Kada smo nakon pola sata vožnje stigli u ljupko mjesto Aljmaš, ugledali smo novu, modernu crkvu sa neobičnim oblikom zvonika, na kojem se zvona oglašavaju svakih 15 minuta. Dočekao nas je župnik i predložio da pričekamo najavljenu grupu iz Splita s kojom ćemo onda zajedno slaviti misu. Vrijeme smo iskoristili za osobnu molitvu.

Iz Splita je došao autobus s mladima koji su sviranjem i pjevanjem animirali svetu misu. Njihov mladi svećenik imao je vrlo lijepu i toplu propovijed kojom nam je posvijestio važnost majke, zemaljske i nebeske.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon kratkog predaha i zagrijavanja u obližnjim gostionicama, krenuli smo natrag u Zagreb.

U autobusu živa atmosfera, molitva, pjesme....

A onda su na redu bila svjedočenja.
Možda bismo sve naše dojmove mogli izreći riječima hodočasnice Zlate iz Velike Gorice:

„Osjećam tugu, radost i ponos.“

A svjedočenje hodočasnika iz Sigeta bilo je već pravo čudo. Pričao nam je kako je za vrijeme rata radio u jednom zagrebačkom hotelu i primao mnoštvo izbjeglica. U njegovom svakodnevnom poslu uvijek su oko njega bile dvije male djevojčice iz Vukovara. Danas, na Ovčari, ugledao je u mnoštvu jednu mladu ženu i po pogledu i očima prepoznao u njoj onu malu djevojčicu u izbjeglištvu. Susret je bio vrlo emotivan i potresan. Nekadašnja mala djevojčica u međuvremenu je postala mlada žena koja sa svojom obitelji živi u Vukovaru.

I tako je završilo naše hodočašće tuge, radosti i ponosa.

(Blanka Novak)

Evo još malo podataka o istim mjestima s našeg prijašnjeg hodočašća:

o Aljmašu i Gospi od utočišta
Gospa od utočišta

o Vukovaru Nikada narod zaboravit neće...
Iz krvi i bola niknut će cvijeće....

O Ovčari i Memorijalnom groblju Ovčara i Memorijalno groblje


Post je objavljen 30.11.2011. u 16:58 sati.