Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Boljkovac na slobodi

Jednominutni zapis

Hrvatski antifašisti: Josip Boljkovac, Martin Špegelj, Stipe Mesić, Franjo TuđmanUstavni sud poništio je odluku o pritvoru Josipa Boljkovca (91), kao i odluku o pokretanju istrage za ubojstva civila u svibnju 1945..

Slanje voda specijalaca da hapse starca bilo je groteksno. To je bio predizborni potez ministra Tomislava Karamarka, koji se kandidira za vođu desnice.

Nema sumnje, da su pripadnici pobjedničke vojske i nove komunističke vlasti tijekom 1945. počinili masovne zločine. Ubijani su vojni zarobljenici, kao i stvarni ili potencijalni politički protivnici.

Drugo je međutim pitanje, postoje li osnove za pošteno suđenje. Mora se dokazati osobna krivica. Nema više "narodnih sudova" iz 1945. ili "prijekih sudova" iz 1941..

Još prije desetak godina, vidio sam neke prijave koje je podnijela udruga "Hrvatski domobran". Stekao sam utisak da su svjedoci, ispitivani u ono doba, proizvoljno dodavali konkretne optužbe protiv živih i u javnosti poznatih osoba. Dokumenata nema. Obrana ima pravo na unakrsno ispitivanje svjedoka. A ako je neki svjedok još živ, nakon 67 godina to naprosto nema smisla.

Stekao sam utisak da nema suvisle optužbe, koju bi neki sud mogao prihvatiti.

Kao ljevičar, osuđujem ono što su komunisti radili 1945.. Odbacujem i osuđujem ideologiju lenjinizma, koju su slijedili. O tome ću pisati u knjizi "Demokracije", koja će se pojaviti u travnju 2012..

Ali to ne poništava činjenicu, da je antifašizam jedan od stupova moderne Europe, te da moramo biti ponosni na antifašističku borbu hrvatskog naroda, u suradnji sa srpskim i drugim antifašistima.

"Jednominutni zapisi" su opsega da se mogu pročitati u jednoj minuti. Pisanje, naravno, traje dulje.

Posjetite mrežna sjedišta:
ZelenaPolitika.info
Sekularni humanizam u Hrvatskoj


Post je objavljen 30.11.2011. u 05:34 sati.