Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

S pticama iz Evrope

Posljednjih mjeseci svake godine ptice selice napustaju gnjezdista i krecu jugu u potrazi za hranom. Zaobilazeci Sredozemno more neminovno prelijecu preko Izraela. Zadrze se dan - dva i nastavljaju, s u prolijece istim putom natrag. Domisljati ornitolozi su iskoristili dogadjanja oko isusivanja (isuseno pedesetih godina proslog stoljeca kako bi se sprijecilo sirenje malarije i povecale poljoprivredne povrsine) jezera Hula i kasnijeg pokusaja restauracije istog (da bi se sprijecili propadanje zemljista, podzemni pozari i odtok oneciscenih voda u Genezaretsko jezero), te inicirali da KKL-JNF podigne jedinstveni ornitoloski park pod imenom Agamon Hula. Kroz njega dva puta godisnje prodefilira vise od 500 milijuna ptica zastupljenih sa 390 vrsta. "Zastitni znak" parka su zdralovi, kojih tuda prolijece oko 100.000. I opet domisljati ljubitelji ptica potrudili su se da razbacivanjem hrane po parku u njemu zadrze i preko zime dvadesetak tisuca tih lijepih ptica. Jucer smo im otisli u posjetu. Vesna je vozila (devet kilometara kruznog puta je previse za moje stare noge),



a ja okidao



ili obratno



sto nije uopce bitno, jer smo napravili puuuuuuuuno fotografija (bilo bi ih i vise da baterijski ulosci nemaju svoj vijek trajanja), pa evo nekoliko.























Kad je voda u blizini ne moze bez pelikana, ali se oni ne zadrzavaju predugo.





Ne zovu ih uzalud i nesitima - hitaju onamo gdje ima vise riba i ribica, gdje mogu bez muke napuniti i vrecice ispod kljuna.







Ni patke nisu rijetkost,













ali ovakvog svata smo vidjeli samo jednoga



i nije nam se pretstavio, nego jednostavno kidnuo.



Tu i tamo po koja caplja



i grabljivaca k'o u prici, ali oni nas nisu bas previse zanimali, jer u svakodnevnom zivotu ih je na pretek.



Tu i tamo po koji cetveronozac jako zainteresiran za nas

(dzamusi - vodeni bivol)


ili simpatican, kao ova nutrija.





Kako ne znam na koji nacin bih zavrsio ovo nabacivanje fotografija, evo za kraj jos jednoga krilatoga stvora koji nece daleko odavde niti na jug, a jos manje na sjever!



Post je objavljen 29.11.2011. u 19:41 sati.