Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sebastiansobota

Marketing

Medvjedi “prezeleni” za pobjedu

Šteta, a imali smo ih – moglo se čuti na tribinama zagrebačkog bazena Utrina nakon prve utakmice četvrtfinala Eurokupa između domaćeg Medveščaka i španjolskog Sabadella. Medvjedi su sa Španjolcima odigrali 13:13, iako su na poluvremenu vodili sa 8:5. Hrvatski vaterpolo tako nije dočekao povijesni dan u kojem bi četiri kluba trijumfirala u Europi (u Euroligi Mladost je tukla Spandau, Jug Vojvodinu, a Primorje Olympiacos). Sjajnu utakmicu vidjelo je 200-tinjak gledatelja sinoć u Novom Zagrebu. Ipak, krenimo redom.


Veteran Perez predvodi Španjolce


Medvjedi su nakon prolaska u četvrtfinale tražili nekog slabijeg protivnika, kao Crvenu zvezdu ili mađarski Szolnok. Ždrijeb im je donio španjolski Sabadell, iskusnu momčad prepunu prekaljenih internacionalaca. Da ne bi sve ostalo na riječima spomenut ću samo neke od igrača koji brane boje trenutno trećeplasirane momčadi španjolskog prvenstva. Prva zvijezda i kapetan momčadi je Marko Ćuk, Srbin ponikao u vaterpolskoj školi Vojvodine, kasnije je igrao u Partizanu i talijanskoj Ortigiji. Ćuk igra na poziciji lijevog vanjskog, ima odličan pregled igre i još bolji šut. Vrijedi spomenuti i drugog najvažnijeg igrača, ljevorukog Oscara Echeniquea. On je peti strijelac lige i već debelo kuca na vrata španjolske reprezentacije. Treća zvijezda je legendarni kubanski Španjolac, Ivan Perez. Tamnoputi ljevak koji igra na poziciji centra bio je strah i trepet svih obrana u prošla dva desetljeća, a s 40 na leđima još uvijek nalazi motive igrati na najvišem nivou. U Sabadell je stigao ove sezone. Na golu je španjolski reprezentativni vratar Inaki Aguilar. Nakon što sam dao kratki uvid u momčad Sabadella, jasnije je kakva je teška zadaća bila pred Medvjedima uoči sinoćnjeg dvoboja.


Postrojavanje prije utakmice


Ćuk u reprezentativnom izdanju


Medvjedi su znali s kim imaju posla, ali su u utakmicu ušli hrabro i to im se u startu isplatilo. Nakon nepune dvije minute poveli su golom Matea Ćuka. Centar domaćih sjajno se oslobodio na centarskoj poziciji i zabio šraubu slabijom, lijevom rukom. S druge strane uzvratio je gostujući Ćuk golom s lijevog vanjskog. Medveščak u igru uvodi drugog centra, Geratovića, koji u prvom kontaktu s loptom zarađuje peterac. Najstrožu kaznu sigurno je realizirao najbolji strijelac sezone u redovima Medvjeda, Marko Martinić. Novo izjednačenje gostima je donio Carillo s igračem više. Do kraja prve četvrtine gledali smo dominaciju domaćih centara i jalove pokušaje gostiju. Još dva gola zabio je Ćuk, a jedan zgoditak bio je djelo domaćeg kapetana, Domagoja Čulea.
U drugoj četvrtini igralo se gol za gol. Medveščak i dalje odlično koristi prilike s igračem više. Tako je za 6:3 zabio najiskusniji u domaćim redovima, Trpimir Jakovac.

Gol Jakovca za 6:3

Sudački previd pokrenuo seriju gostiju


Gosti uzvraćaju serijom od dva uzastopna gola, preko Slovenca Nastrana i Španjolca Millana. Treba napomenuti da je pogodak Millana s igračem postignut iz nedozvoljene pozicije, što jasno pokazuje snimka. Millan je u trenutku primanja lopte bio unutar dva metra, što je, laički rečeno, vaterpolsko zaleđe. Njemački sudac Bock bio je na mjestu događanja i nikom nije bilo jasno zašto nije dosudio loptu za Medvjede.

Gol Millana za 6:5


Gol Millana - usporena snimka

Unatoč tome, Medvjedi furiozno zaključuju četvrtinu u režiji mladog Dubrovčanina Hrvoja Benića. Bek na posudbi iz Juga prvo je zabio žabicu ispod ruke Aguilara, da bi ga pola minute prije kraja lobao sa dobrih osam metara. Na poluvrijeme se otišlo s vodstvom Medveščaka od 8:5.




Treneri su u poluvremeni imali što reći igračima



Neizvjesna završnica donijela remi


U trećoj četvrtini već su počele prve naznake povratka Španjolaca u utakmicu. Iako je Medveščak držao tri razlike prve dvije minute, Sabadell malo-pomalo počinje stizati prednost. Golovima Echeniquea i Millana stižu na 9:8. Do tog trenutka golman Medveščaka Petar Juraj Selem imao je tek dvije obrane, a ništa bolji nije bio ni Aguilar sa tri obranjene lopte. Miniseriju gostiju prekinuo je Čule, koji je sjajno iskoristio zbunjenost obrane, ukrao jednu loptu pred golom i mirno poentirao za 10:8. Minutu nakon toga Echenigue vraća na minus jedan, a prvo izjednačenje nakon 2:2, minutu i pol prije kraja treće dionice, donosi Carrillo. Medvjedi u zadnju četvrtinu ipak odlaze s prednošću. Za to se pobrinuo Martinić sjajno realiziravši igrača više.
U posljednjem dijelu gosti potpuno preokreću utakmicu. Nakon što je Millan svojim trećim golom izjednačio, Echenique im 4 minute i 19 sekundi prije kraja donosi prvo vodstvo. Razbranio se i golman Aguilar koji je refleksno, glavom obranio šut Samodola s igračem više.

Obrana Aguilara na igraču manje

Kad je još i Ćuk minutu i pol prije kraja zabio za 13:11 činilo se da je sve gotovo. Međutim, prvo Martinić zabija za 12:13, da bi konačan rezultat postavio Samodol, golom s igračem više 20 sekundi prije kraja.

Gol Samodola za 13:13

Gosti u zadnjem napadu nisu uspjeli praktički ni zapucati, te je Medveščak ostao neporažen u prvom susretu. Kao što sam već spomenuo na početku ostaje žal za propuštenim vodstvom, ali Medvjedi su mlada momčad i ovo im je prvi europski nastup nakon sedam godina. Većini mladića su ovo prve europske utakmice. Tako je najbolji pojedinac današnje utakmice, Mateo Ćuk među najstarijima, a još nije napunio 22 godine. Golman Selem i centar Geratović imaju 19, a jedini u kategoriji +25 je Jakovac. Ipak, Medvjedi se ne predaju u uzvratu, a Ćuk najavljuje borbu do zadnje sekunde. Treba napomenuti da je utakmicu pratio i izbornik hrvatske reprezentacije Ratko Rudić, kao i dopredsjednik saveza Perica Bukić. Zasigurno mu je za oko zapela partija Ćuka i Martinića koji zapravo cijelu sezonu igraju sjajno.


Ratko Rudić i Perica Bukić u društvu predsjednika Medveščaka Petra Selema


Golobradi mladići u europskoj avanturi


Još na kraju da spomenemo i surovu realnost kluba sa Šalate. Klub koji igra četvrtfinale natjecanja koje je ekvivalentno nogometnoj Europskoj ligi ili košarkaškom Eurokupu jedva krpa kraj s krajem. Tek uz pomoć kredita uspjeli su isfinancirati put na gostovanje u prethodnom kolu protiv Dinama iz Moskve. Kako je potvrdio jedan od igrača, tek su neki dan dobili plaće za srpanj. Podsjetimo još samo na činjenicu da je Hrvatska aktualni prvak Europe u vaterpolu, te treća na svijetu. Također, vaterpolo je jedini momčadski sport, uz rukomet, u kojem Hrvatska ima medalje na sva tri najveća natjecanja: Olimpijskim igrama, svjetskom prvenstvu i europskom prvenstvu. Primjer sličan Medveščaku ne trebamo daleko tražiti. Šesterostruki prvak Europe, zagrebačka Mladost, ove sezone morala je reaktivirati 45-godišnjeg Pericu Bukića, jer nije imala dovoljno novaca da složi respektabilan roster. Primjera je unedogled, ali činjenica je da hrvatski sportski kolektivi ne raspolažu ne s dovoljno, nego s minimalno novaca za osnovne potrebe. Međutim, sportaši i dalje treniraju i postižu vanserijske rezultate.
Sve u svemu, Medvjedi u uzvratu zasigurno nisu bez šansi, dapače, ako čvrstom obranom uspiju utakmicu dovesti u egal do zadnje četvrtine, sve je moguće.

Izjava Matea Ćuka


Centri Medveščaka pokazali su se nadmoćnima u odnosu na bekove Sabadella, još da golman Selem bude na visini zadatka, Medvjedi imaju šanse ostvariti povijesni rezultat i ući među četiri momčadi LEN-ovog Eurokupa. Uzvrat je na rasporedu 14. prosinca.



Post je objavljen 27.11.2011. u 20:24 sati.