Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Globalno zatopljenje

Ušteda energije je moguća,
plastika omogućuje rješenje.


Sve mogućnosti uštede energije još nisu iscrpljene. Postoje različiti učinkoviti i održivi načini smanjenja potrošnje energije u prijevozu ljudi i robe, grijanju, pakiranju proizvoda, a svi su nezamislivi bez plastike.

Rasprava o smanjenju potrošnje energije blisko je povezana s rastućom zabrinutošću globalnim zatopljenjem, čijim se posljedicama smatraju snažni vjetrovi, rast razine mora i promjene u vegetacijskim zonama.

Političari i predstavnici industrije nastoje iznaći način kojim bi se spomenute posljedice barem usporile. Prema Ugovoru iz Kyota, koji je prihvatila međunarodna zajednica, emisiju stakleničkih plinova iz 1990. godine trebalo bi do 2012. smanjiti za 5,2 %. Na sastanku čelnika država i vlada članica Europske unije održanom u ožujku 2007. godine dogovoreno je smanjenje emisije stakleničkih plinova u svim članicama Europske unije za 20 % do 2020.


Sve je jasno, ali do rješenja je još dug put

Dok je u nekim zemljama u svijetu emisija C02 od 1990. doista smanjena, u mnogim europskim zemljama to nije provedeno. Čak i u visoko razvijenim industrijskim zemljama trend brige za okoliš krenuo je u suprotnom smjeru.


Plastika nije gubitak energije -ona štiti okoliš

• Za proizvodnju plastike troši se malena količina sirovina. Udio nafte potrošene za proizvodnju plastike je od 4 do 6 %, dok se gotovo 90 % nafte nepovratno potroši na zagrijavanje i transport.

• Plastični proizvodi su dugotrajni, otporni na trošenje, a energija utrošena za njihovu proizvodnju uglavnom je vrlo malena.

• Preradba plastike je vrlo jednostavna i troškovno učinkovita.

• Plastika je lagana u usporedbi s materijalima kao što su staklo, metali i keramika, od kojih je i do 85% lakša. Stoga se uporabom plastike bitno smanjuje potrošnja goriva u osobnim i teretnim vozilima, vlakovima, autobusima i zrakoplovima. Osobno vozilo koje je zbog uporabe plastičnih dijelova lakše 100 kg, troši 0,6 litara manje goriva na 100 km.

• Plastika je nezamjenjiva pri izradbi solarnih ćelija, solarnih panela i vjetrenjača jer je postojana na atmosferilije, izdržljiva i udovoljava većini sigurnosnih zahtjeva.

• Dok je plastika spremnik energije utrošene za njezinu proizvodnju, energija utrošena za zagrijavanje je nepovratno izgubljena. Energiju sačuvanu u plastičnim proizvodima moguće je nanovo iskoristiti ponovnom uporabom, oporabom (recikliranjem) materijala ili utrošiti na proizvodnju energije u kogeneracijskim pogonima.






Post je objavljen 26.11.2011. u 19:57 sati.