Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Pakiranje

Bolja zaštita s manje ambalažnoga materijala.

Milijuni i milijuni tona hrane i ostalih proizvoda, od četkica za zube do teških strojeva, transportiraju se od proizvođača do potrošača. Voće, osvježavajuća pića, meso i lijekovi - proizvodi su čija proizvodnja zahtijeva mnogo energije i koji moraju potrošačima biti dostavljeni u što kraćem roku bez oštećenja. Teško se može pronaći materijal toliko raznolik i pogodan za izradbu inteligentne ambalaže, istodobno prijateljske okolišu, a da može zamijeniti plastiku.

Od teških strojeva do minijaturnih proizvoda:
čarolija ambalažnoga materijala


• Tanki filmovi mase samo nekoliko miligrama ne propuštaju zrak i štite meso, voće, povrće, sir i kavu te istodobno osiguravaju da ti proizvodi svježi i zdravstveno ispravni budu dostavljeni potrošačima. Riba je dobar primjer. Od trenutka kada je izvađena iz mora do skladištenja u hladnjačama mora biti na hladnom, a to je nemoguće postići bez suvremenih polimernih materijala.

• Sokovi, mlijeko i ostali osvježavajući napitci pakirani su podtlačno u plastične spremnike koji osiguravaju zadržavanje svježine okusa i sprječavaju kvarenje. Ovi se proizvodi obično transportiraju u povratnim, za okoliš prijateljskim plastičnim sanducima.

• Na putu od proizvođača do krajnjega potrošača mnogi veliki uređaji, od hladnjaka do strojeva, industrijskih praškastih i tekućih materijala, u potpunosti su zaštićeni plastičnom ambalažom.

• Lijekovi u mjehurastoj ambalaži zaštićeni su od vlage, svjetla i oštećenja. Neoštećena ambalaža jamstvo je pacijentu da mu je lijek dostavljen u originalnom stanju.


Smanjenje mase znači i uštedu energije

Bez obzira na to koliko je širok raspon oblika i tipova plastične ambalaže, općenito vrijede neke postavke. Ambalaža postaje sve lakša, manja i elastičnija. Time se ne smanjuje samo potrošnja vrijednih neobnovljivih izvora sirovina nego i masa koju treba transportirati te pripadni transportni troškovi za jednokratnu i povratnu ambalažu. U prosjeku na plastičnu ambalažu otpada od i do 3 % ukupne mase proizvoda. Potrebna su 2 g plastičnoga filma da bi se zapakiralo 200 g sira. 1,5 l tekućine može se zapakirati u bocu mase samo 38 g, a spremnik za 125 g jogurta ima masu od samo 4,5 g. Ekološka bilanca plastične ambalaže, tj. ukupna energija potrebna za proizvodnju, transport i odlaganje te drugi učinci koje pojedini proizvodi imaju na okoliš obično su blizu nule. Stoga ne iznenađuje da pojedine vrste ambalaže, npr. plastični spremnik za mlijeko, nose oznake poput npr. njemačke oznake za okoliš - Plavi anđeo.

Bez plastike - više ambalaže


Izvor: studija GVM-a

Njemačko udruženje za istraživanje tržišta ambalaže (GVM) izvelo je jednostavan izračun: ako bi se prestala koristiti plastična ambalaža, masa ambalaže povećala bi se četiri puta, troškovi proizvodnje ambalažnih materijala gotovo bi se udvostručili, a količina otpada bila bi i,6 puta veća.


Udio različitih materijala na njemačkomk tržištu ambalaže s obzirom na njihovu vrijednost. Slični se podaci mogu naći u ostalim europskim zemljama, što upućuje na činjenicu da je u Europi plastična ambalaža nezamjenjiva


Post je objavljen 26.11.2011. u 19:50 sati.