Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

'Pabirci' iz današnjeg J.L.

Moram priznati da ovoliku koncentraciju tzv 'udarnih vijesti' nisam našao već odavno u listu kojeg pratim od početka njegovog izlaženja (molim ovo ne shvatiti kao reklamu). I naravno nisam mogao odoljeti napasti 'semper contra' da po njima ne 'paprikujem' i onda ih komentiram.

„Samo nas euro vodi u top-klub zemalja Europske Unije“
Pabirci
Hrvatska treba slijediti put Slovenije jer je ona blizu 'jezgre', a ne Mađarske koja je na periferiji jer nije ispunila uvjete za članstvo u zoni eura.

Upitno je i hoće li 'jezgra' ostati u sadašnjem sastavu budući da pojedinim njenim članicama, kao što je Grčka, prijeti izbacivanje iz eurozone.

Osim novca iz fondova Unije, koji joj će se otvoriti ulaskom u punopravno članstvo, Hrvatska će se okoristiti i od ulaska u Shengen (…) Ulazak i u Shengen i u zonu eura za Hrvatsku je prije ili poslije izvjestan jer kao nova članica nema mogućnost ostajanja izvan tih blokova.

Hrvatska možda i ne treba previše strahovati od Europe s dvije brzine: ona će (Europa) metodom mrkve i batine, Zagreb prisiliti da se što prije prilagodi pravilima igre u EU klubu (…).

Komentar
Ako se EU shvati kao TOP onda nas euro sigurno UBACUJE u cijev tog TOPA, a kako ćemo izgledati kad TOP opali može nam poslužiti primjer Grčke. Zato hrvatski puče što prije se uvuci u EU guzicu, pardon EU-TOP.

Ne znam koliko je Slovenija bolje ispunila 'dektivu' EU prije primanja od Mađarske, ali koliko znam zemljopis i Slovenija i Mađarska ili su na periferiju ili su u centru EU, ali sasvim sigurno bliže nego Grčka. A ipak se u slijedećem 'pabirku' postavlja pitanje hoće li 'jezgra' ostati u sadašnjem sastavu budući da Grčkoj prijeti ispadanje iz eurozone, tj, bit će izbačena iz TOP-kluba makar je u 'euro jezgri' ali na geografskoj i ekonomskoj periferiji.

I sad kad smo puk malo zaplašili pod nos ćemo mu opet gurnuti fondove (ah ti fondovi spasa!) koje ćemo dobiti nakon ulaska u Uniju (mrkva). A onda odmah poslije toga prijetnja (batina) kojom se Hrvatsku tjera u Shengen i euro zonu „jer kao nova članica nema mogućnost ostajanja izvan tih blokova“. Toliko o hrvatskoj suverenosti, hrvatskoj pušci na hrvatskom ramenu i hrvatskom novčaniku u hrvatskom džepu.

I na kraju, vrli puče nema brige: jer Europa će „ metodom mrkve i batine, Zagreb prisiliti da se što prije prilagodi pravilima igre u EU klubu“. Kako bi narod rekao: „Ako neće milom onda će silom!“

I što je 'pjesnik' tim člankom htio reći? Trebamo li ili ne u EU?

„Revolucija se vratila u Kairo“
Pabirci
Egipatska policija sukobila se drugi dan zaredom s tisućama prosvjednika (…) (i) koristila suzavac i gumene metke protiv 5000 prosvjednika, nakon što je (…) na trgu Tahrir i u drugim egipatskim gradovima ubijenom dvoje ljudi, a više stotina ranjeno.
„Sloboda, sloboda“, izvikivali su jučer prosvjednici (…) nezadovoljni sporošću društvenih reformi koja provodi privremena vojna vlast.

Komentar
A nas i svijet su uvjeravali da će svrgavanjem diktatora Mubaraka Egipat krenuti putem pravde i demokracije. A možebitno da se nekima izvan Egipta put kojim on trenutačno ide prema demo(n)kraciji i ne sviđa pa su poduzeli 'korektivne radnje' prokušanom metodom prosvjeda.
Tako je to kad se ne ide u škole pa se ne uči ona latinska: „Bojim se Danajaca (Amerikanaca) i kad darove nose.“

„Mariano Rajoy dobio izbore i bit će novi španjolski premijer“
Pabirci
Španjolska ostaje politički rascijepljena nadvoje, između nacionalista (koji su sada nakon poraza 2008. ponovo osvojili vlast) koji se pozivaju na katolički tradicionalizam i socijalista koji se kunu u progres, ali nema ni sjene onako zagriženih sukoba, koji su izazvali Francov udar.

Komentar
Dokaz da je Krešimir Mišak u pravu kad tvrdi da akteri NSP dozvoljavaju u pojedinim državama samo dvije stranke koje se bore za vlast jer je njima lakše upravljati nego da ih ima deset. Pa su malo na vlasti jedni, pa onda malo drugi. Puk misli da o nečemu odlučuje, da živi u demokraciji a sve se svodi na 'sjaši Murta da uzjaše Kurta'. Usput svaka sličnost s političkim igrokazom u našoj domovini je 'slučajna', zar ne?
Ili kako bi rekli stari Latini: „Divide et impera. - Podijeli i vladaj“!

„Ruski moćni oligarsi i političari u vlasništvu su 40 posto Crne Gore“
Pabirci
Tako tvrde neovisne moskovske novine 'Novaja gazeta' koje su provele s Međunarodnim centrom za istraživanje međunarodnog kriminala u korupcije istraživanje u Crnoj Gori o tamošnjoj imovini ruskih građana, poglavito političkih birokrata iz vladajuće kremaljske elite, koji oni uglavnom ne navode u svojim imovinskim karticama.

Komentar
Gospodo euroskeptici, na ovom primjeru se možete uvjeriti da nije samo EU organizacija koja kupuje države. Postoje i druge. A sve po onoj narodnoj „Nije vrat nego šija“.

„EU birokrati: Ne, voda ne sprječava dehidraciju“
Pabirci
Ne, ne smijete napisati na boce vode da sprječava dehidraciju, presudila je Europska komisija nakon tri godine istraživanja…Kazna (za nepridržavanje te odluke) je inače dvije godine zatvora. „Ovako nešto nismo čuli od zakona o kvrgavim krastavcima“ koji je odbačen 2008. godine nakon što je postao međunarodni predmet sprdnje.

Komentar
A mi mislimo da samo naši Hr-birokrati mogu donositi glupe zakone. Ma ni govora. Ugledali su se oni već odavno na EU-birokrate po onoj narodnoj: „Vidjela žaba gdje potkuju konja pa podigla nogu“.

Santiago Bernabeu
Pabirci
Bio je španjolski nogometaš, trener, nacionalfašistički pobunjenik, pa jedan od najuspješnijih nogometnih menadžera 20. stoljeća. 1947. godine u Madridu je sagradio stadion, tada najveći na svijetu koji 1954. dobio naziv „Santiago Bernabeu“, nedaleko od njega postoji istoimena postaja metroa, a i trofej istoimenog ljetnog nogometnog četveroboja nosi naziv 'Trofeo S.B.' Nakon angažiranja na strani falangističkog državnog udara i sudjelovanja u Francovoj pobjedi, Barnabeu je našao Real gotovo mrtav pa ga je 'digao iz mrtvih' i od 1943. sve do smrti 1978. bio njegov predsjednik.

Komentar
Priznajem za ovo nisam znao. Nisam neki nogometni fanatik.
Ali crtica Inoslava Beškera me osupnula. Ako je to točno onda zaista ne vidim nikakvog razloga zbog čega se neki naš stadion ne bi mogao nazvati na primjer Stadion „Rafael Boban“ ili po nekom sličnom 'zaslužnom' Hrvatu. Kakav bi to dar-mar izazvalo na nogometnom EU nebu. No što se može „Quod licet Iovi, non licet bovi“ ili po naški „Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu“.

A to što mi dozvoljavamo da nas u EU smatraju 'volovima' e to je naš problem.


Post je objavljen 21.11.2011. u 17:32 sati.