Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imandadoitamar

Marketing

Prijateljstvo



Jackie Robinson, poznati američki sportaš, crnac, prisjeća se svojih najtežih dana s početka karijere, kada je spoznao prijateljstvo. Na svojoj prvoj turneji s momčadi za koju je igrao, osjetio je bolan otrov američkoga rasizma. Nekoliko puta su ga gledatelji gađali loptom u glavu, protivnički su ga igrači bolno udarali tako da nitko ne primjeti, vrijeđali su ga pisanim porukama i izvikivali pogrde na njegov račun. Čak su i navijači kod kuće imali odbojnost prema njemu.

Tijekom jednoga gostovanja, izgledalo je kao da su teške uvrede i rasistički povici dosegli vrhunac. Da bi stvar bila još gora, Robinson je načinio grešku u igri i sad je stajao na igralištu, duboko ponižen, dok su njegovi navijači dobacivali pogrde. Iznenada, jedan igrač iz protivničke momčadi je zatražio time-out. Bio je to Reese, bijelac. Kada je time-out odobren, Reese je, praćen pogledima navijača, prešao teren, prišao posramljenome crnom igraču i stavio mu ruku na rame. Svi su na igralištu zašutjeli. Robinson je kasnije pričao kako mu je ta prijateljska ruka na ramenu spasila karijeru.


Neki je britanski časopis nagradio najbolju definiciju prijateljstva. Među najboljima bile su:

"Prijatelj je onaj koji umnožava radost, a umanjuje žalost, te čije se poštenje ne kvari."
"Prijatelj je onaj tko razumije našu šutnju."
Nagrađena definicija je glasila: "Prijatelj je onaj koji nam dolazi kada sav svijet odlazi."

Osjećate li koliko ste značajni nekome tko vam je prijatelj? Nemojte žaliti ako trenutno osjećate da vas nitko tako ne voli. Ustanite i pođite prvi. Sigurno vas netko treba. Ako vjerujete, molite za svoje prijatelje i Bog će vas sigurno čuti. Ako i ne vjerujete, položite bar ruku na rame povrijeđenome. To mnogo znači nama ljudima. To je ono što nam je, između ostalog, divni Stvoritelj dao da nas razlikuje od nižih bića. Čineći tako, sudjelovat ćete u Božjoj dobroti. A kada nikoga nema da vama to učini,Bog je prijatelj koji je vjerniji i od brata. Njegova je sposobnost suosjećanja mnogo složenija od naše. Vjerujte. On vas poznaje po imenu i zna sve o vama. Vjerujte u njegovu ruku na vašemu ramenu

Post je objavljen 21.11.2011. u 11:59 sati.