Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

VUKOVAR u sjecanju jednog Vukovarca

Neki su imali srecu ostati u svom gradu, u svom domu i sacuvati sve uspomene i prijatelje, sitnice koje zivot znace. Mi iz Vukovara smo imali srecu da smo ostali zivi ! Mislio sam napisati toliko toga ali svake godine kad pozelim nesto napisati pomislim da su sve rijeci uzaludne i da je smisao pisane rijeci samo meni vazan.
Na danasnji dan prije tocno 20 godina srusio se moj svijet. Ostao smo na ulici sa najlonskom vrecicom, bez novaca i uspomena, sa trudnom zenom i bolesnim roditeljima, bez saznanja kuda i kako. Ne mogu reci da samo izbjeglica izbjeglicu razumije, ali je sigurno da izbjeglica ili prognanik jedni druge najbolje razumiju.
Mnogi nikada nece znati kako je biti bez doma, na ulici, bez novaca, bez ideje kako i kuda dalje. Mnogi nece nikada oblaciti tudje kosulje i gace, iznosane cipele i odjecu iz crvenog kriza.
I danas 20 godina poslje za mene i mnoge moje sugradjane vise nista nije isto kao prije i nikada vise nece biti.
Prolazeci ulicama i danas se sjetim mnogih kojih vise nema. I sada toliko godina poslje palim svijece za svoje prijatelje i susjede sa kojima sam zivio, a kojih vise nema.
Mnogima je to samo jos jedna obljetnica 20 godina poslje, a meni je to samo jos jedno svakodnevno sjecanje na moj grad i to vec 20 godina.







Dragi prijatelji.
Vec dugo godina radio sam virtualnu svijecu na obljetnicu pada Vukovara za sve poginule u mom gradu. Svijeca je izradjena kao GIF animacija. Jos davno kada sam napravio prvu animaciju svijece 2006 - 2007 godine, odaziv ljudi koji su je podijelili na blogu i na raznim web stranicama i portalima diljem svijeta, kao i na Facebooku, me je zaista ugodno iznenadio. Prosle godine sam skoro odustao da napravim novu, misleci da je ljudima to vec dosadilo, ali mnogi prijatelji su me nagovorili da nastavim sa ovom akcijom kao i svake godine do sada. Nekoliko godina unazad u izradi ove svijece za Vukovar u tome je svojim crtezima sudjelovao i moj prijatelj Nenad Nenoos Barinic. Hvala svima na podrsci koji su do sada mislili na moj grad.

Boje koje sam koristio su simbolicne. Crna boja simbolizira proslost, a plava boja je radjanje novoga dana ili bolja i sretnija buducnost. Na svijeci su sklopljene ruke u molitvu za sve stradale.
Vodotoranj grada Vukovara je simbol otpora gradjana Vukovara da ostanu na svome. I ostecen jos uvijek 20 godina poslje stoji i prkosi, kao da kaze "Nikada necu otici iz ovoga grada" u koji se na zalost mnogi nikada vise nisi vratili.


Kao i proteklih nekoliko godina u vrijeme kada se blizi godisnjica pada Vukovara, pokrecem akciju
"SVIJECA ZA VUKOVAR 2011"
Iznenadjen sam proslogodisnjim potporama i zaista moram istaknuti da je ova mala slika Vukovarskog vodotornja sa svijecom za sve stradale u mome gradu imala vasu veliku potporu, ali nalazila se i na mnogim blogovima bloger.hr i na Facebooku , sto je i mene samoga iznenadilo veoma ugodno.
Zahvaljujem jos jednom svima koji su do sada ucestvovali u ovoj akciji.

U ovo vrijeme i do 18.11.1991 u mome gradu vodile su se velike borbe i upravo u to vrijeme izginulo je najvise ljudi
Najvise sto mogu napraviti na blogu je zapaliti ovu virtualnu svijecu koja ce kod mene gorjeti narednih dana.
Samo u mojoj mijesnoj zajednici kako se to nekada zvalo, poginulo je oko 46 susjeda i mojih dobrih prijatelja .
Neki se jos vode kao nestali i pitanje je dali ce se ikada pronaci.

U koliko zelite ucestvovati u ovoj akciji kao i prosle godine, kopirajte text ispod slike i stavite u vas blog BOX do 18.11. ove godine i na taj nacin uz mene pokazite da Vukovar nije zaboravljen.
Zahvaljujem svima unaprijed.!


U koliko netko zeli procitati vise o vremenu kada je u Vukovaru bijesnio rat mozete pogledati link ispod sa Wikipedije, gdje je opsirno napisano sve o srazmjeru snaga i dogadjajima po datumima.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Bitka_za_Vukovar







Kopirajte text u bijelom polju i stavite kod sebe u BOX.

Post je objavljen 18.11.2011. u 08:15 sati.