Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oska

Marketing

18.11.1991-18.11.2011-20 OBLJETNICA PADA VUKOVARA!!!!




DA SE NIKADA NE ZABORAVI VUKOVAR!!!!





NE DIRAJTE MI RAVNICU!!!


SUDE MI.!!!!!



U petak. 18.11.2011, obilježava se 20 godina od pada Vukovara, a blog "KLIKNU VILO" vas poziva da s nama podijelite osjećaje i sjećanja.

Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Vukovar je pao nakon opsade koja je trajala 87 dana. Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U bitki je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi.Nakon pada grada JNA i srpske paravojne formacije, načinili su mnoga ubojstva i ratne zločine.

>> Vaše pjesme o Vukovaru

>> Vaša sjećanja na Vukovar

Najveći organizirani i masovni zločin dogodio se nad ranjenicima iz bolnice u Vukovaru i braniteljima te civilima kojih je 200 identificirano iz masovne grobnice na Ovčari. Obzirom kako s područja istočne Slavonije, uglavnom iz Vukovara do danas još nije nađeno oko 500 osoba, vrlo je vjerojatno kako u okolici postoje neotkrivene grobnice.

Nas zanima što Vi, naši čitatelji, osjećate povodom ove tužne obljetnice. Sjećate li se toga dana i što ste tada osjećali? Koje emocije su vas tada prožimale, a koje danas? Kako ćete obilježiti ovu obljetnicu? Svoja razmišljanja i fotografije koje predstavljaju uspomenu na taj dan šaljite nam na e-mail adresu moj.report@novatv.hr, a komentare i fotografije možete ostaviti i na našoj Facebook stranici.






VUKOVAR I HRVATSKA: DVADESET GODINA KASNIJE

Ove godine, Hrvatska i Hrvatski narod, u Domovini i izvan nje, obiljeziti ce dvadesetu godisnjicu pada grada Vukovara 18 studenog 1991. Gdje je Hrvatska danas? Kamo ona krene u ovom trenutku? Hrvatska je se jedvah izvadila se iz bivse Jugoslavije te nedavne '91; ali zahvaljujuci referendumu, na kojem je glasalo 94 posto gradana za nezavisnost; Hrvatski tisucljetni san o svojoj vlastitoj drzavi ipak je krenulo, ali nije bilo nimalo lako, jer medunarodna zajednica bila je protiv; bila je za ocuvanje SFRJ, sto Hrvatskoj u tim danima nije islo u korist. Srbi u Kninu vec godinu dana prije su uzdizali Balvan Revoluciju, da bi poceo rat u srpnju '91 nakon sto je Hrvatska saglasila svoje odcjeplljenje iz Jugoslavije, 25-og lipnja, 1991. Nakon toga, medunarodna zajednica stavlja embargo na uvoz oruzja; stalja tromjesecni moratorij na Hrvatsku neovisnost, da bi JNA imala korist uci u istocnu Slavoniju tenkovima iz Beograda; te da JRM je zapocinje svoju ofenzivu na Jadranu.

Vukovar je prvi puta napadnut 23-eg na 24-og kolovoza, pa je bitka za Vukovar trajala tri mjeseca, tocnije 87 dana, a na kraju, Vukovar padne 18-og studenog. Blago Zadro; Marko Babic; Vlatko Voloder; Andrija Maric; Damir Markus; i nekolicina stranih dragovoljaca su samo par spomenuta imena covjeka i branitelja koji su branili Vukovar, ali bilo je ih mnogi; ljudi koji su dosli iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, takoder i iz vana, da bi stali na prvoj crti obrane u ocuvanju Hrvatske. A sada; danas; svega dvadeset godina kasnije; sto je od svega toga ostalo? Je li ova danasnja Hrvatska nasa ili cija je?

Nakon primirja, rat krene u Bosnu, a Hrvatska u meduvremenu, bez da su Hrvatski vojnici borili se i u Bosni, Hrvatska pocela je graditi respektabilnu vojnu silu, pripremajuci se za nastavak rata u Hrvatskoj, koja je opet pocela '93, kada je Hrvatska vojska uspjesno vratila svoj okupirani teritorij u Maslenici i Medackom Dzepu. Tada se znalo da ako Srbi ne bi prihvatili sporazum prije ili kasnije da bi Hrvatska ponovno trebala krenuti u vojnu akciju, sto se i dogodilo, prvo u svibnju, pa onda u kolovozu '95, Blijeskom i Olujom. Tih operacija donijeli su Hrvatskoj pobjedu u ratu, i nakon potpisivanja Daytonskog Sporazuma, rat je prestao i u Bosni.















Post je objavljen 17.11.2011. u 19:11 sati.