Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Kad će već jednom zeleno???




Na raskršću Zagrebačke avenije sa ulicom Srednjaci. Snimio: Vanja


Koliko znam, Zagreb za sada ima svega dva ovakva brojača koji u sekundama odbrojavaju vrijeme do slijedećeg zelenog na semaforu, ovaj na Srednjacima te nedaleki na pješačkom prijelazu kod Nehajske/Ujevićeve. Oba prijelaza su tu ponajviše zbog pješaka i "automobilske faze" su vrlo duge (preko minutu i pol) tako da su brojčanici postavljeni sa dobrim razlogom. A vjerojatno ne bi bilo loše i da ih ima i na nekim drugim sličnim mjestima (imate li prijedlog kojim?).

E sad, meni osobno je vrlo zanimljivo vidjeti tko sve smatra takve brojčanike za potrebne i u kojem kontekstu. Recimo, prve ovakve brojčanike sam uživo vidio u Rumunjskoj (Temišvar) i to namijenjene autima, ne pješacima, s time da su oni odbrojavali i "crvenu fazu" (vrijeme do zelenoga), ali i "zelenu fazu" (vrijeme do crvenoga). Sličan brojač sam vidio nedavno i u Sloveniji, u gradiću Slovenjgradcu, a isto tako i u nekim mjestima u Njemačkoj i Švedskoj.

Što vi mislite o njihovoj korisnosti? Meni se ovi brojači čine vrlo korisni za pješake, na neki način smanjuju frustraciju čekanja na semaforu na kojem dugo traje crveno za njih. Isto tako je zgodno imati brojač koji odbrojava zeleno, iako mi se to čini kao manje nužno.

Kod vozača je pak drugačije - nije loše znati kada će doći zeleno, no koliko sam vidio, na takvim raskršćima su već nekoiko sekundi prije zelenog svi vozači našpanani na brz start tako da mi se to čini čak kao dodatna opasnost da u toj koncentraciji na start ne nastrada koji neoprezni spori pješak ili zakašnjeli auto koji na žuto ulazi sa strane. Brojač zelenog mi se tu čini OK, ne donosi neke opasnosti i vjerojatno nije loš za npr. ceste sa povećanim brzinama kako bi vozač već iz daljine mogao vidjeti da li će stići na zeleno ili ga čeka oštro kočenje.

Post je objavljen 17.11.2011. u 11:25 sati.