Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

Muško-ženska prijateljstva 2

Prije par mjeseci sam vrlo kritično pisao o muško-ženskim prijateljstvima, pogotovo o onima nejednake motivacije - i.e. onima gdje žena zapravo želi steriliziranog dečka koji od nje neće imati ni "p" od prijateljstva. U ovaj problem se najlakše upada, jer naravno da je tipični odnos muškarca prema ženi kao prema potencijalnoj partnerici, a ako to nije uzvraćeno njen odgovor je uvijek strpati ga u "prijateljsku zonu", tako blizu a tako daleko. Pisao sam već o tome kako dolazi do ovoga, no postoje i obrnuti slučajevi: rjeđi su jer se muškarci lakše odlučuju na sljedeći korak i, ako bi prijateljica bila zainteresirana za njih, ne bi se toliko brinuli o tome hoće li uništiti prijateljstvo.

Ako je muškarac zaljubljen u ženu i čeka u prijateljstvu, nadajući se da će ona jednog dana shvatiti kako je on krasan momak, to je izgubljena bitka. Iako, ako ima solidnu igru i nema previše obzira, može se pritajiti na taj način, pogurnuti je da popije malo više i onda krenuti u akciju. Ovako nastaju "prijateljstva s povlasticama", no to je relativno rijedak slučaj. U pravilu se ništa ne događa, i muškarac samo čeka i čeka i čeka uzalud...

Uvjeti za pravo muško-žensko prijateljstvo:

1. On ne smije biti zaljubljen u nju, ni obrnuto. To ne znači da apsolutno ne želi ništa s njom čak i kad bi bilo prilike, samo da mu to što su samo prijatelji ne nanosi nikakvu bol ili ne razara očekivanja. Ja imam puno prijateljica i, pretpostavljam da kada bi se neka od njih skinula gola preda mnom, sigurno je ne bi odbio. Ali ne osjećam potrebu za tim da ona to učini. Najčešće se ovo ostvaruje tako da je muškarac već u vezi ili jednostavno ima opcije. Ako ih nema, vjerojatno će se serijalno zaljubljivati u svoje prijateljice jer mu je to jedina mogućnost.2. Njihovo prijateljstvo mora biti bazirano na običnim ljudskim kvalitetama, a ne na razlikama između spolova. Prije sam naveo primjer cure koja bi htjela prijatelja koji će paziti na nju, kuhati joj čaj, zagrliti je i pokriti dekom i štititi je od pijandura, dok ona za njega ne bi mogla učiniti ništa. Ako prijateljstvo postoji, mora biti bazirano na generičkim kvalitetama - razumijevanju, povjerenju, zabavi, etc. - a ne na steriliziranoj zamjeni (ili nadopuni) za dečka. Ako to nije slučaj, onda je ili on Beta orbiter koji je zaljubljen u nju i pati zbog toga, ili ga ona iskorištava, ili oboje. Maksimalna razumna razlika po spolovima je mogućnost da te on/ona upozna s još društva suprotnog spola kojem inače ne bi imao pristup.

3. Prijateljstvo mora nastati kao prijateljstvo, ne kao veza ili zaljubljenost koji su poslije prekida stjerani u prijateljstvo. Već djelomično pokriveno pod 1 i 2 - ne možemo se praviti da seks ili požuda ne mijenjaju stvari. Da, nakratko mogu ostati prijatelji, no dugoročno će ih sjećanja, želje, razočaranja i ponovno završavanje u krevetu ili opet spojiti u vezu ili razdvojiti zauvijek.Post je objavljen 16.11.2011. u 14:37 sati.