Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imandadoitamar

Marketing

Riža i zlato





Bilo je to prije više stoljeća u udaljenome selu u Indiji. Počela je kružiti glasina da će se dogoditi nešto što još nitko nije doživio u svome životu. Kralj je najavio posjet njihovome malom zabačenom selu. Svi su bili uzbuđeni, a osobito je bio sretan seoski prosjak. Svaki je dan nastojao isprositi dovoljno sitnog novca da kupi malo riže kako bi preživio još jedan dan. Imao je dvije zdjelice - jednu za novac, a drugu s malo riže koja mu je bila jedina hrana. Ali sada je trebao doći kralj, bogati kralj! Kakvo uzbuđenje je obuzelo njegovo srce!

Kada je kralj konačno došao u njihovo malo selo, svi su se sakupili da mu prinesu darove, cvijeće i proslavljanje. Pojavio se, naravno, i prosjak. Odmah je započeo svojim zapomaganjem: "Milostinju! Molim vas. Milostinju za siromašnoga!" I kralj se zaustavio. Prosjakovo je srce ludo udaralo u grudima od uzbuđenja. "Svi nešto prinose kralju na dar. Ti mi daj tu svoju zdjelicu s rižom", bilo je sve što je kralj rekao.

Prosjak je sjeo u prašinu zapanjen onime što je čuo. Pred njim je stajao najbogatiji čovjek u zemlji i traži njegovu malu zdjelicu s rižom. Prosjak je najprije pomislio da odbije, ali je umjesto toga posegnuo u zdjelicu i vrhovima prstiju izvadio tri zrna riže i stavio ih na kraljev dlan. Čovjek u prekrasnoj, zlatom izvezenoj odjeći se zatim okrenuo svome sluzi i zapovjedio da izvadi vreću s teškim zlatnicima iz kraljevske riznice. Prosjak se na te riječi nije mogao kontrolirati već je odmah ispružio svoju praznu zdjelu za sakupljanje novca. Kralj je rukom posegnuo u vreću, izvadio tri zlatnika i stavio ih u prosjakovu zdjelicu.

Povorka je na kraljevu zapovijed, zatim, nastavila obilazak sela, i nikada se više nije vratila. Prosjak je ostao sam, pitajući se do kraja života što bi bilo da je dao kralju punu zdjelu riže.
.........
Naš nebeski Kralj se i danas zaustavlja kod vas. On vas pita da mu date svu rižu u zdjeli - svoj život, sve što vam je dragocjeno. Ako ste spremni trgovati s onime što imate za sve ono što možete imati u Kristu, recite mu da sve svoje povjerenje stavljate u njega danas. Nemojte počiniti grešku da ta svečana povorka zauvijek prođe i vi propustite zdjelicu svojega života zamijeniti za riznicu Božjih blagoslova.

Post je objavljen 15.11.2011. u 20:35 sati.