Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

PLOČE KREĆU U SREĐIVANJE ZEMLJIŠNIH KNJIGA

Prenosimo oglas objavljenu Narodnim novinama, a koji bi trebao obradovati stanovnike Grada Ploča. Naime za dio područja Grada Ploča se kreće u novu katastarsku izmjeru nakon čega za koju godinu slijedi i sređivanje zemljišnoknjižnog stanja.

U ovom postupku fizičke i pravne osobe najprije obilježavaju svoje nekretnine (zabijanjem oznaka u vidu kolčića, ocrtavanjem međa i na drugi način). Osobe koje to ne učine riskiraju kasnije probleme i nemale troškove oko sređivanja imovinskih odnosa.

Nakon što sve čestice koje su obilježene, budu izmjerene od strane ovlaštene tvrtke, pristupa se izradi elaborata (karata), obradi podataka i tada se čeka tzv. izlaganje podataka i uknjižba.

Kada svi podaci budu spremni i Državna geodetska uprava, Ministarstvo pravosuđa i Općinski sud u Metkoviću to dogovore, počinje sređivanje imovinsko-pravnih odnosa. Stranke se pozivaju da izvrše uvid u karte, donesu dokaze o svom vlasništvu i drugim stvarnim pravima te se sukladno tome vrši uknjižba u novoj zemljišnoj knizi.


TEKST OGLASA IZ NARODNIH NOVINA:

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA

Na temelju članka 45. Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (»Narodne novine« br. 16/2007) Državna geodetska uprava, u sporazumu s ministarstvom nadležnim za poslove pravosuđa, donosi

ODLUKU O KATASTARSKOJ IZMJERI NA PODRUČJU GRADA PLOČA ZA DIO k.o. BAĆINA I DIO k.o. PLINA

1. U svrhu izrade katastra nekretnina i obnove zemljišne knjige na području Grada Ploča za dio k.o. Baćina i dio k.o. Plina provest će se katastarska izmjera.

2. Katastarsku izmjeru provest će Državna geodetska uprava, a određene poslove u okviru katastarske izmjere te izradu elaborata katastarske izmjere tvrtka Geodetski zavod d.d. Split, Split.

3. U obavljanju poslova na katastarskoj izmjeri službenici Državne geodetske uprave i zaposlenici tvrtke Geodetski zavod d.d. Split, Split ovlašteni su:

– ući hodom u prostor svake katastarske čestice, izuzimajući građevine, a vozilom ako to dopuštaju okolnosti gospodarenjem zemljištem,
– u nužnom opsegu odstraniti drveće, grmlje i ostalo raslinje ukoliko ometa obavljanje katastarske izmjere
– postaviti na zemljištu ili građevinama sve potrebne oznake izmjere i međne oznake.

4. Nositelji prava na zemljištima na području Grada Ploča za dio k.o. Baćina i dio k.o. Plina dužni su do 1. prosinca 2011. godine, vidljivim trajnim oznakama i na svoj trošak označiti granice zemljišta, na kojima imaju pravo vlasništva ili druga prava.

5. Upravitelji općih, javnih i drugih dobara na području Grada Ploča za dio k.o. Baćina i dio k.o. Plina dužni su, do roka navedenog u točki 4. ove Odluke, označiti vidljivim trajnim oznakama i na svoj trošak granice zemljišta kojim upravljaju.

6. Nositelje prava na zemljištu pismenim putem će se pozvati na obilježavanje granica zemljišta.

7. Državna geodetska uprava – Područni ured za katastar Dubrovnik – Ispostava Ploče i tvrtka Geodetski zavod d.d. Split, Split osigurat će stručnu pomoć u označavanju granica zemljišta osobama iz točke 4. i 5. ove odluke.

8. Granice zemljišta koje ne obilježe nositelji prava na zemljištima obilježit će se na trošak nositelja tih prava.

9. Pogreške koje nastanu zbog neobilježavanja granica zemljišta ispravit će se na trošak nositelja prava na zemljištu.

10. Rezultati katastarske izmjere izložit će se, po njenom dovršenju, na javni uvid.

Klasa: 931-04/11-04/07

Urbroj: 541-04-1/3-11-12

Post je objavljen 15.11.2011. u 06:49 sati.