Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

'Pet minuta do dvanaest'!

Još samo nekoliko minuta i veliki sat na starom zvoniku oglasit će se otkucavajući ponoć između 14. i 15. studenog A.D. 2011. Iznad kupole zvonika nadvio se gotovo puni mjesec, stvarajući sablasnu sliku noćnog doba kad iz svojih grobova ustaju vampiri i kreću na svoj krvavi pohod, kako bi sisanjem krvi svojih žrtava obnovili snagu i dobili energiju da prežive do ponovnog punog mjeseca.

Grad polako tone u san. Čuje se gdje koji automobil, zujanje tramvaja i sirena ambulantnih kola hitne pomoći. Gotovo svi prozori kuća su u mraku. Radni ljudi (djelatnici kako se to kaže) otišli su na zasluženi počinak. Osvijetljeni su samo lokali u kojima se skuplja 'hrvatska vampirska mladež' koja izlazi u ponoć, a vraća se s prvim pijetlovima. Na pokojem prozoru titra plavičasti odsjaj TV ekrana koji daje naslutiti da se u toj kući nalazi neki postariji stanar kojemu san ne dolazi na oči. A možebitno i je zaspao kod otvorenog TV prijamnika. Ili pak su to 'politički mazohisti' koji očekuju da vide koja će stranka, od njih gotovo dvjesto, posljednja predati svoje izborne liste, svoje vjerodajnice, svoje listiće 'političke tombole' kojima se žele domoći udobne fotelje u hrvatskom parlamentu.

Slučajni prolaznik šetajući prije nepuna pola sata Trgom žrtava fašizma ispred zgrade broj 4 mogao je vidjeti grupu ozbiljnih građana kako žurno napuštaju zgradu i upućuju se u nepoznatom pravcu. Nije pokazivao posebnu pozornost na njih.
Pogrešno!
Mogao je uživo doživjeti izlazak najveće grupe 'političkih vampira' koji su se sa svojim izbornim listama uputili prema zgradi u kojoj zasjeda trenutačno nam najvažniji 'organ' državne uprave: Državno Izborno Povjerenstvo. Da je posvetio malo više pozornosti toj grupi, vjerojatno bi primijetio da mnogi na reveru imaju zataknutu značku s tri slova „HDZ“.

Zanimljivo je to, kako spomenuta družina kasnoizlazeće gospode svakih četiri godine, kao sat točni, izlaze u kasne sate iz spomenute zgrade i nose svoje 'izborne liste' prema DIP-u. Nikada se još nije desilo da to nisu učinili u to gluho doba noći, pet minuta prije ponoći i prije zadnjeg otkucaja sata koji, prema poznatoj priči o Pepeljugi, zlatnu kočiju pretvara u bundevu, konje bijelce u miševe a u svilu i kadifu obučenu Princezu/Pepeljugu natrag u ono što ona jeste – u dronjke obučenu siroticu.

Zašto se to ponavlja pri kraju svakog četverogodišnjeg 'cirkusa' koji se zove 'sastavljanje izbornih lista'?

Evo nekih mogućih razloga:

Budući da je za 'uvaljivanje' u saborske fotelje vrlo važno na kojem se mjestu izborne liste pojedini član nalazi, vjerojatno do zadnjeg trenutka traje borba oko toga jesam li ja broj pet a on broj šest ili obratno. Ako se tome dodaju i pretendenti za vlast iz stranaka za 'popunu' ili 'potkusurivanje' i dileme tko će od 'glavonja stranke' biti nositelj za pojedinu izbornu jedinicu e da bi sigurno ušao u Sabor, vrlo je lako pretpostaviti kako se teško sastavljaju liste.

Možda je razlog njihovom 'pet minuta do dvanaest' predavanju liste u činjenici da se u to vrijeme na poprištu događanja uvijek nađe najveća bulumenta izvjestitelja o tom 'važnom' događaju, te uzimajući u obzir da su oni zadnji/posljednji/začeljni, doprinosi dramatičnosti tog trenutka a time i do velike zainteresiranosti podaničkih djelatnika mas medija. Jer kao cijelo pučanstvo sa strepnjom očekuje hoće li naša najdržavotvornija stranka na vrijeme predati liste.

Na tragu gornjeg, mogao bi biti uzrok i u narcisoidnosti pripadnika, naročito glavne pripadnice, te stranke, pa im dolazak u ta 'vampirska' vremena služi da pokažu članovima DIP tko je tu glavni i najvažniji.

Međutim, moje osobno mišljenje je da dotična stranka jednostavno nije ništa u stanju napraviti normalno, smireno i na vrijeme. Dapače, kako vode ovu državu, evidentno je da vrlo četo stižu i pet minuta poslije pola noći.

* * *

Tako sam pisao danas popodne spremajući se post objaviti neposredno prije pola noći.
A onda vijest koja ovaj moj post svrstava u kategoriju 'vračanja babe vračare'. Na RTL-u objavljuju da je, na opće iznenađenje, stranka o kojoj zbori ovaj post napustila svoju višegodišnju praksu i svoje izborne liste predala u DIP nešto iza osamnaest sati. Kao sve kako tako 'normalne' stranke!

Znači li to da je i ta stranka odlučila krenuti 'novim' putem? Izgleda da jeste, barem što se tiče predaje izbornih lista. A ako i nakon izbora okrene smjer svog puta iz 'vampirskog' u 'normalni', za Hrvatsku i sve nas bila bi to jako dobro. Možda je to ono svjetlo na kraju tunela?



Post je objavljen 14.11.2011. u 20:21 sati.