Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Pretpostavke, stereotipi i slične anti-foto gluposti

Jedna poslovica kaže da je pretpostavka majka svih zaj**a.

Zbog pogrešnih i negativnih pretpostavki su kroz povijest stradavali nedužni ljudi, bilo da se radilo o lovu na vještice, ili linčovanju "u ime pravde".

Pretpostavke, često neprovjerene i uzete zdravo za gotovo, stvaraju predrasude, negativne stereotipe, pogrešna uvjerenja i provale gluposti koje najčešće dolaze od površnih ljudi koji nemaju spsobnost kritičkog razmišljanja i želje za provjerom činjenica. Takvi redovito o fotografiji ili nemaju blagog pojma, ili im se svo fotografsko "znanje" svodi na snimanje rođendana "idiot" kompaktnim-fotoapratima ili malo boljim mobitelima.

Evo nekih pretpostavki, stereotipa i sličnih gluposti s kojima se fotografi-amateri i fotoreporteri svakodnevno susreću, zbog kojih imaju najviše neugodnosti, i koje im poprilično idu na živce.

** Nazivanje svakog fotografa sa SLR aparatom "paparazzo" - tu se radi o osnovnom nerazlikovanju pojmova i generalizaciji zbog stereotipa, ignorancije i neinteligencije, ali i želje onoga koji dobacuje takve zajedljive komentare da provocira ili ispadne "pametan".

** Pretpostavka da SLR-fotoaparat znači da je fotograf profesionalac - Ne postoje "profesionalni fotoaparati", postoje samo profesionalni fotografi, i to bez obzira na to kakvu opremu koriste. To što netko vozi "tamić" umjesto "fiće", ne znači nužno da je profesionalni vozač.

** Uvjerenje kako je snimanje fotografija prijetnja sigurnosti - ovo može tvrditi samo netko tko svoja uvjerenja gradi na lošim akcijskim filmovima, i nekritički guta paranoičnu dušebrižničku ili režimsku propagandu.

** Uvjerenje kako samo pedofili snimaju tuđu djecu - uobičajena pretpostavka paranoidnih pedofilofoba, a od čije potrebe da "zaštite djecu od ugrožavanja pogledom" često prijeti veća opasnost fotografma nego što djeci prijeti bilo kakva realna opasnost od fotografa i snimanja.

** Pretpostavka da "normalan čovjek nema što snimati po gradu." - Maloumna pretpostavka svih onih "velikih fotografskih znalaca" koji misle da se fotoaparat smije koristiti samo na godišnjem odmoru, izletu ili nekom rođendanu, i koji u svojem albumu imaju slike svih svijetskih čuda, ali nemaju niti jednu sliku svoje zgrade, ulice ili susjedstva.

** Pretpostavka da postoji privatnost na javnom mjestu - Javna mjesta se zovu javnim upravo iz razloga što nisu privatna te na njima privatnosti nema. Osim toga, tko ne želi da ga se vidi na ulici (i možebitno snimi), ili neka uopće ne izlazi na ulicu, ili ako baš mora nek hoda sa "škarniclom" na glavi, te ne pokazuje djelove tijela koje ne žele da drugi vide.

** Uvjerenje kak za bilo kakvo snimanje treba nekakva dozvola - Ovo je najčešće kod onih nemaju pojma o zakonima i koji misle da je sve "zabranjeno", ali samo onda kada njima samima takve "zabrane" odgovaraju.

Post je objavljen 19.11.2011. u 00:00 sati.