Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Autohtoni proizvod 'made in Croatia'

Konačno dočekasmo i taj dan da se pojavi autohtoni proizvod 'made in Croatia' kojim ćemo, mi Hrvati, 'zaluditi' svijet.

„VELIKI USPJEH HRVATSKE KARTAŠKE IGRE“
„Za našu se igru trgaju distributeri iz cijelog svijeta, čak i Hong Konga, a zarađujemo milijune!“
koče se veliki naslovi na dvije stranice u današnjem 'J.L'.

Pa kakav je to proizvod, kojeg su 'proizvela' trojica genijalaca iz zagrebačke tvrtke 'Amalgam', a koji je 'zaludio' svijet. Ne, nemojte pomisliti da je to možebitno antigravitacijski stroj, uređaj za teleportaciju, bacač antimaterije, energetski neprobojni štit ili izvor neograničene količine energije koji ne zagađuje okoliš, sve izumi kojima bi vlasnik mogao osvojiti svijet ili ga pokoriti svojoj volji. Ne, ne radi se o tako epohalnim izumima.

Riječ je o nešto skromnijem 'izumu' iz asortimana tzv 'društvenih igara' koji su u ovo vrijeme sveopćeg zatupljivanja širokih narodnih masa izmišljeni da bi se puk imao čime zabavljati i da se ne 'zamara' takvim prozaičnim igricama kao što je 'kad ću se zaposliti' (premda ista tiskovina u jednom drugom članku u istom broju tvrdi da Hrvati sa 7,1% od onih koji su nezaposleni uopće ne traže niti žele posao, drže 'dobro' četvrto mjesto iza Italije 11,6%, Bugarske 9% i Latvije s 8,5%).

Evo što o nastanku i pravilima te društvene igre piše spomenuti list:

„Ljeto je Gospodnje 1603. Uskočki vojvoda Radovanje(1) je ubijen (…) i uskoci više nemaju vođe. U Nehaj (2), neosvojivu uskočku (3) tvrđavu, hitno su pozvani svi kapetani (4) kako bi na saboru odabrali novog Vojvodu.
(…)
Kapetani se nikako ne mogu dogovoriti tko će biti prvi među jednakima. Iako moćni, još uvijek se nisu dovoljno iskazali pred svojim suborcima (5) pa je odabir novog Vojvode praktički nemoguć.
(…)
Gromoglasnu svađu i prepirku koja je prijetila prijeći u oružani sukob, točno u ponoć, hicem iz kubure prekinuo je stari morski vuk Stipe (6).
Kapetani su utihnuli.

- Niste se uspjeli dogovoriti do ponoći. Stoga prema drevnim (6) zakonima, novi Vojvoda postat će onaj koji prvi u slijedećih godinu dana skupi dovoljno plijena da može napuniti 25 uskočkih brodica. Ili zlatom, ili hranom, ili oružjem. Kada ga skupi sav plijen mora dovući u Nehaj. Tek tada će postati Vojvoda – pouči ih Stipe.

Kako je rekao tako je i bilo.
Doba bespoštedne borbe (7) za vlast je počelo.
Počeo je svijet u kojima dominiraju pljačke, prevare i urote (8), svijet u kojem vladaju uskoci.
(…)
Do pobjede se stiže prevarom, cinkaranjem, zavjerama, krađom. Recimo, kad se jedan kapetan približava cilju i kad kreće prema Nehaju, drugi kapetan dojavi vlastima da su se izvršile pljačke i Mleci (9) im uzimaju cijeli plijen. On je tako spriječen i mora krenuti iz početka.“


* * *

Da bi nekome na um pala 'genijalna' ideju za ovu igru u Lijepoj našoj, po mom skromnom mišljenju, uopće ne treba biti – genijalac.
Dovoljno je čitati dnevnu tiskovinu i pratiti što nam donose elektronski mediji. A onaj koji pri tome još malo zaviri i u povijesne čitanke, morao bi biti zaista totalni debil da mu, ako se bavi takvom djelatnošću kao što je izmišljanje 'društvenih igara', na um ne padne igra upravo s takvim pravilima.

Svaka sličnost s modernim 'saborskim kapetanima' i načinom kako oni 'dokazuju svoje sposobnosti', po mojem mišljenju, nije slučajna već notorna činjenica (vidi 'Tumačenje simbola' na dnu posta).

P.S.
I da ne bi bilo zabune.
Ova igra nije samo za starije ljude. Autori na pitanje je li ta igra namijenjena samo odraslim igračima, odgovaraju: „A ne. Igra sa špilom od 52 karte namijenjena je populaciji starijoj od šest godina. Ma čim djeca nauče zbrajati mogu igrati 'Uskoke' (tako je igra nazvana, p.p.). (…) Čim znaju zbrajati do 25, mogu igrati igre koja nas polako uvlači u svijet uskočkih intriga.“

Zašto mladom naraštaju ne omogućiti školovanje za postizavanje 'uspjeha' već od najranije dobi?
______________________
Tumač simbola:
(1) Sanader
(2) Sabor
(3) HDZ-eovu
(4) stranačke vođe
(5) hrvatski puk
(6) lupeškim
(7) Ivo Josipović
(8) izbori
(9) Bruxelles


Post je objavljen 13.11.2011. u 15:01 sati.