Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Literatura za apsolutne početnike u fotografiji

Postoje ljudi koji bi se željeli baviti fotografijom, no o fotografiji ne znaju apsolutno ništa. Tu pomaže fotografska literatura. Međutim u moru dostupne literature može se naći i one koja će nekoga tko ne zna ništa o fotografiji samo zbuniti umjesto da pomogne i nauči čovjeka osnovne stvari o fotografiji.

Evo dvije preporuke:

1. Živojin Jeremić - "Popularni kurs fotografije"

U ovoj relativno maloj i tankoj knjižici opisano je sve ono osnovno i najbitnije što fotograf-početnik mora znati. Od pojmova kao što su ekspozicija, blenda, dubinska oštrina, preko vrsta fotoaprata i objektiva, do osnovnih pravila kompozicije i naputaka kako snimati određene motive.

Kako se radi o starom izdanju, ova knjiga je uglavnom dostupna samo u antikvarijatima.

2. Milan Fizi - "Fotografija"

U ovoj knjizi je opširno opisano sve vezano za fotografiju, od povijesti fotografije, prirode svijetlosti, blende, espozicije, vrsta i konstrukcija fotoaparata i objektiva, fotomaterijala, grešaka kod snimanja,... itd.

Isto kao i prethodna, dostupna je uglavnom u antikvarijatima.

Iako su obje knjige napisane davno prije pojave digitalne fotografije, početnicima daju sasvim dovoljno informacija o osnovnim fotografskim pojmovima a koje su primjenjive univerzalno i na digitalnu i na klasičnu (filmsku) fotografju.

Post je objavljen 15.11.2011. u 00:00 sati.