Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mariospoljaric

Marketing

Ante Gavranović: "Poslovno novinarstvo između etike i zarade"

U prostorijama Hrvatskog novinarskog društva 3. studenog 2011. predstavljena je nova knjiga "Poslovno novinarstvo između etike i zarade" novinara i urednika Ante Gavranovića. Knjigu su uz autora predstavili glavni urednik "Poslovnog dnevnika" Darko Markušić, predsjednik uprave "Končara" Darinko Bago te recenzent Guste Santini.





"Kapital određuje što su informacije"

Markušić je naveo da se radi o trećoj knjizi iz biblioteke "Poslovnog dnevnika" koja će zasigurno korisno poslužiti mladim novinarima, ali i iskusnijim kolegama. Rekao je da je knjiga "izvrstan prikaz ključnih zbivanja na ekonomskoj sceni". Santini je naglasio da mu je bila čast recenzirati jednu ovako kvalitetnu knjigu te je izrazio žal što je dio medija uključen u određene lobije koji nikome ne koriste. Istaknuo je da danas "kapital određuje što su informacije". Bago se osvrnuo na važnost znanja i poštivanja pravila kako bi se uspješno djelovalo u gospodarstvu i poslovnom novinarstvu. Naglasio je potrebu novinara da budu korektni i objektivni te odgovornost medijskih i ekonomskih tvrtki prema užoj i široj zajednici.

Predstavljanje je bilo dobro popraćeno




Novinari moraju znati i biti hrabri

Gavranović je u svom govoru naglasio kako je važno očuvati vjerodostojnost medija i novinara te je upozorio da je globalno financijsko tržište naišlo na nespremno poslovno novinarstvo koje se "priklonilo mainstream mišljenjima i praksi". "Ne mogu novinari biti glavni nositelji sustava upozorenja, niti je to njihova funkcija, ali moraju imati dovoljno znanja i hrabrosti ukazivati na anomalije pojava u društvu pri čemu su financijske i gospodarske vijesti od posebnog interesa", kazao je autor knjige. On vjeruje da poslovnom novinarstvu nedostaje stručno znanje na području financijskih tržišta i financijske tržišne politike, posebno u spoznaji o kompleksnom umrežavanju financijskih tržišta, realnog gospodarstva i politike.

Trenutak potpisivanja knjige




Nužno je kvalitetno poslovno novinarstvo

"Najnovija kriza upozorila je na potrebu dodatne stručne dogradnje i specijalizacije novinara na tom području", rekao je Gavranović ocijenivši da "svjetsko gospodarsko okruženje treba, više nego ikada ranije, kvalitetno poslovno novinarstvo bez obzira na sve etičke, praktične i uredničke potrebe i teškoće". Nekadašnji je predsjednik HND-a kazivanje zaključio u dirljivom tonu posvećujući knjigu svojoj pokojnoj supruzi.

Knjiga se preporučuje mladim i iskusnim novinarima




Ante Gavranović: " Poslovno novinarstvo između etike i zarade"

Ante Gavranović: "Poslovno novinarstvo između etike i zarade"


Post je objavljen 11.11.2011. u 11:01 sati.