Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Svecano obiljezavanje Dana hrvatskih knjiznica

Nacionalna i sveucilisna knjiznica u Zagrebu i
Hrvatsko knjiznicarsko drustvo
pozivaju Vas na sredisnju svecanu proslavu

Dana hrvatskih knjiznica u petak, 11. studenoga 2011. u 12 sati
u predvorju Nacionalne i sveucilisne knjiznice u Zagrebu.

Proslava se odrzava inicijativom Hrvatskoga knjiznicarskog drustva. Upravo je toga datuma prije 51 godinu hrvatski Sabor donio ukaz o proglasenju prvog Zakona o bibliotekama. Donosenje ovoga Zakona oznacilo je novi pocetak hrvatskoga knjiznicarstva, jer su njime postavljeni pravni temelji za planiran i sustavan rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjiznica i svih kljucnih odrednica hrvatskoga knjiznicarstva.

Knjiznice su osnova dugorocne strategije razvoja pismenosti, obrazovanja, znanosti; gospodarskog, drustvenog i kulturnog razvoja, te stoga imaju nezaobilaznu ulogu u suvremenom demokratskom drustvu. Najvaznije su ustanove nacionalne informacijske infrastrukture, jednako otvorene prema svim socijalnim, kulturnim i etnickim zajednicama.

Svojim programima djeluju inkluzivno prema svim skupinama gradzana. Omogucavaju slobodan pristup informacijama u svim medijima, cuvaju kulturna dobra, bastinu i identitet u globaliziranom svijetu danasnjice. Svojim zbirkama, uslugama i prostorima, uz djelatnost zaposlenika, podrska su osobnoj realizaciji svakog pojedinca, njegovu obrazovanju i strucnom osposobljavanju, te su aktivan sudionik u procesima cjelozivotnog ucenja, u drustvu obiljezenom ubrzanim tehnoloskim napretkom i dinamicnim trzistem rada.

Hrvatske su knjiznice bastinice tisucljetne pismenosti na tlu Hrvatske, svjedocanstvo razlicitih povijesnih iskustava i napora, ustrajno jamstvo nacionalnoga kulturnog i znanstvenog identiteta. Djeluju kao protuteza masovnim medijima i trendovima, usmjerene na stvaranje, cuvanje i posredovanje kvalitetne informacije.

Svecanim obiljezavanjem 11. studenoga kao Dana hrvatskih knjiznica potice se zanimanje javnosti za knjiznice te pojacava vidljivost njihove uloge i znacaja u hrvatskom drustvu.

Post je objavljen 11.11.2011. u 09:15 sati.