Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Harmonika-krumpir/Hasselback krumpir/Švedski krumpir/Krumpir na švedski način

Pečeni njami, «gusto zarezani» krumpiri yes poznati su pod raznim nazivima: Hasselback krumpir (eng. Hasselback potatoes), Harmonika-krumpir (njem. Ziehharmonika Kartoffeln), Švedski krumpir/Krumpir na švedski način (njem. Schwedische Kartoffeln), itd. A nisu ni svi recepti isti, česte su varijacije na temu fino. U nekim receptima krumpir se peče «bez dodataka», a ima recepata u kojima se pred kraj pečenja dodaje naribani parmezan (uz začinsko bilje) sretan, ili npr. krušne mrvice sretan – pa se zapeče, itd.

Ja najčešće radim čistu varijantu, tj. ne dodajem niti parmezan, niti mrvice, nego pred kraj uključim tzv. infra žar u gornjem dijelu pećnice i pečem krumpir da se odozgo jače zapeče. cerek


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
1 kg krumpira podjednake veličine
60 g maslaca
sol, papar
pola čajne žlice šećera
pola čajne žlice curryja u prahu


Krumpir ogulite, operite, obrišite i prepolovite po dužini.
Zaobljeni gornji dio svakog krumpira, okomito zarežite nožem (u razmaku od 2-3 mm), ali tako da ga u donjem dijelu ne prerežete do kraja, tj. da krumpir ostane u komadu.

Po Internetu ima svakakvih savjeta kako narezati taj krumpir, a da ga ne prerežete do kraja.
Neki savjetuju da ga treba staviti u žlicu i onda rezati – nož će rezati do rubova žlice pa tako krumpir nećete moći posve prerezati i držat će se u komadu. Ta fora može funkcionirati, ako upotrebljavate sitni krumpir.
Kad ja pripremam ovaj krumpir, treba mi ga oko 2 kg – meni se neda guliti 2 kile sitnog krumpira – nego, uzmem što veće krumpire da budem što prije gotova (a taj veći ne stane mi u žlicu!).
Drugi savjetuju da napola prerezani krumpir treba staviti između dvije daske za rezanje. Ja ima problem s tim – jer nemam ni jednu dasku tanju od 1 cm – pa kad sam tako probala rezati krumpir: točno je da je u donjem dijelu bio neprerezan, tj. držao se u komadu, ali meni je taj donji neprerezani dio bio debeo oko 1 cm – nisam estetski tip, ali meni je to u ovom slučaju previše.
Vidim da u trgovinama ima staklenih dasaka za rezanje: one su zaista tanke i čini mi se da bi bile dobre za rezanje ovih krumpira. No, ja imam punu kuhinju drvenih i PVC dasaka koje se debele 1-2 cm i nemam u planu kupovati staklene daske samo da bih pokušala narezati ove krumpire.


Zato sam došla na ideju da svaki napola prerezani krumpir stavim između dva drvena štapića za ražnjiće.

Image and video hosting by TinyPic

Jednom rukom pridržavam krumpir i štapiće, a u drugoj ruci imam veliki nož i režem – kao da sjeckam luk. Naravno, ako imate dobro naoštren nož, postoji mogućnost da ćete nožem prerezati drvene štapiće – meni se to događalo, zato za ovakvo rezanje krumpira uzmem pomalo tupi nož (krumpiri ionako nisu tvrdi/žilavi – pa se daju rezati i pomalo tupim nožem).


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Maslac rastopite.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, papir lagano namastite.
Narezane krumpire složite u lim, zarezani dio okrenite prema gore.

U posudi pomiješajte sol, papar, šećer i curry pa time ravnomjerno posipajte krumpire.
Svaki krumpir nakapajte/prelijte (ili premažite pomoću kista) rastopljenim toplim maslacem.

Krumpir stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite ga oko 1 sat (vrijeme pečenja ovisi o veličini/vrsti krumpira). Tijekom pečenja, svakih 15ak min. izvadite lim iz pećnice pa krumpir odozgo prelijevajte/premažite okolnom masnoćom.

Kad je krumpir pečen, možete pojačati temperaturu, staviti lim na višu prečku i uključiti infra grijač i peći 5-10 min. da se krumpir odozgo jače zapeče (tako ja radim).
Ili, ako želite, krumpir možete pred kraj posipati parmezanom (pomiješanim sa začinskim biljem) ili krušnim mrvicama pa zapeći (meni je ovakav krumpir draži bez tih dodataka).

Poslužite odmah.




Post je objavljen 11.11.2011. u 08:17 sati.