Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/auzmish

Marketing

Nudim svoj glas

Mislim da je u Hrvata glasačko tijelo emerging market.
Utoliko, strančad bi se trebala malo sofisticiranije odnositi prema tom tijelu. Može ono djelovati zavaravajuće, kad se vidi bijelozube šminkere po kafićima radnim danom između 9 i 4, po mogućnosti sa po dva mobitela i Gastalom na stolu.
Zabluda bi bila, iako manja, birački korpus poistovjetiti sa kombinacijom krokse – donji dio trenirke – maskirna jakna – kokainski nokat, otuširato nekidan, u tjednom šopingu između Bosanske Gradiške i Brčkog.

Biračko tijelo sve je starije. Utoliko se nasisalo svakojakih vesala već, i hvata ga neka vrsta biračke parodontoze pomalo, unatoč sisanju Lijepog Našeg.
Zanemarujuće mlade diplomce, koji teško da će sa radnom vizom zapadne zemlje još naletiti do birališta, osobita podgrupa je rastući korpus nezaposlenih.
Naravno, i oni otresaju pepeo cigarete u tastaturu laptopa sa sve bržim internetom, ali dostupne informacije svakako se limitiraju na spotove Ražnjatovićke, „Gromova“ i YouPorn.
Nema dakle opasnosti da će informatička pripismenost nacije bitno utjecati na ishod izbora.
Sažeto, prosječan je hrvatski birač prešišao četrdesetu i nezaposlen je.
Urbano porijeklo ili ruralno, to je respektivna postotna vjerojatnost oko 40%; ostatak su dijasporni i Behasanci.
To dakle općenito, i tu ništa novo, što se biračkog korpusa i glasanja mu tiče.

(Nekidan u sarajevskom „Oslobođenju“ čitam, predsjednik Federacije BiH tražio od tamošnjeg Mirovinskog da ne diraju postotak invalidnosti oko 7.000 BeiHerc – Hrvata, kako ovi ne bi izgubili prihod iz ErnamHa. Jer da se to desi, skljokalo bi se i to malo behasanskog proračuna, pa bi ispalo da i tako Rvati ruše Be. Te Ha.)

Da je biračko tijelo ipak emerging market, tvrdim zbog manjine.
Analogijom iz prodaje automobila – naravno kupci Aston Martina, Maseratija i Porschea ne predstavljaju većinu tržišta.
Ali, proizvođači im se itekako posvećuju. Kod jednih dobiješ uz auto i sat i pretplatu na časopis. Drugi godišnje zovu na tečajeve sigurne vožnje. Treći makar dijele košulje sa decentno izvezenim logom. Da ne govorim o tonu razgovora, o mirisu salona, o vrsti kave.
Dakle, ovih dana ja biram, ma koliko svojim kriterijima bio manjina. Stoga ovim putem molim da mi se kao zainteresiranom ulagaču glasa i vjerovanja posveti; da se osjećam dobrodošlo i nezakopulirano odmah na izlazu.
Recimo da biram auto na iduće četiri godine, nov; pouzdan, sa dozom distinkcije.
I recimo da ne bih ušao u salon auta sa ćevapima u ruci ili između dva podriga pitao za cijenu plinske instalacije i ugradnju kuke.

DA NE BIH dakle na biračkom mjestu o vlastitom poreznom trošku UREDNO PREKRIŽIO GLASAČKI LISTIĆ,

ovim putem

- TRAŽIM stranku koja neće loviti glasove izjavama tipa „dva i dva je četiri; sa nama je sutra novi dan“, što će naravno prihvatiti i točnim prepoznati i takvu stranku izglasati većina prosječnih birača (vidi gore).
- TRAŽIM stranku koja mi neće – istovjetno Moldaviji, Švicarskoj ili Burkini Faso - prodavati nacionalističku retoriku o tisućugodišnjoj povijesti, najčistijim rijekama, obrani od Vizigota, uspješnoj dijaspori. Ne spremam se u rat niti sam vlasnik tvornice zastava, a ovdje sam rođen tek jer se mom ćaći digao a moja mu mater dala. Skoro sve drugo sam sam si omogućio, ili me se svakako nije pitalo za mišljenje.
- TRAŽIM stranku koja nije probavni trakt vladajuće opcije, pa se promeškolji, stisne ili rastvori samo kad ovi gore nešto progutaju.
- TRAŽIM stranku koja me neće pokušati uvjeriti da smo mala ali prepoznata država perspektivne visoke tehnologije, globalno relevantne domaće znanosti i ravnoravan sugovornik jakih pregovaračkih argumenata.
- TRAŽIM stranku, koja će mi sažeto pojasniti scenarij neulaska u Europsku Uniju, ali isključivo pozitivnim argumentima, ne kortisteći složenice „domaće je domaće“, „čista voda“, „od stoljeća sedmog“, „svoji na svome“ te „tuđa ruka svrab ne češe“.
- TRAŽIM stranku koja će mi sažeto pojasniti scenarij ulaska u Europsku Uniju, ne koristeći riječi „opće blagostanje“, „sjekira u medu“, „povijesna pripadnost“ pa čak niti „zlatno tele“.
- TRAŽIM (pojedinca ili) stranku, čiji izborni rezultat neće biti jednočinka mentalne zavale a la dr. Banac. Ja ne dajem glas E.T.-u ili sličnim simpatičnim i bezizglednim egzoticima.
- TRAŽIM preobraćenog i situiranog bivšeg šanera, koji zna da sam i ja vidio svijeta, da ne pušim svakome & svašta i koji će baš mene tog krmeljavog jutra usrećiti osjećajem odabira baš njegovog (ili njezinog) imena na glasačkom listiću.

Avanturisti, zatvorenici i profesionalni makijavelisti isključeni.

Inače, rekoh već, križam sve.
Majke mi.
I nemojte mi reć' da se niti jedna stranka neće javiti... ja vas molim... nemojte...

P.S.
A propo navodnopredstojećih ovlasti ovršitelja.
Ovim putem povoljno nuđam vodootporne natpise za kućna vrata – „MINIRATO RVAT“, te tri kutije Prve pomoći sa originalnim Milinovićevim potpisom i prostom karikaturom istog autora na poleđini.


Post je objavljen 09.11.2011. u 12:11 sati.