Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gaea

Marketing

Krvavi Roščići

Što želim reći u vezi s krvlju, počinje s roščićima od lisnatog tijesta. Roščić nije jednostavno ugurati u toster. Ili, ako uđe, nećeš ga uspjeti izvući izuzev ako se poslužiš odvijačem. Tvrdnja je posve provjerena. Davno. Stoga roščić moraš prepoloviti, presijeći ga vodoravno - teži način. A ni to neće ići lagano. Pri tom bi ti mogao pomoći veoma oštar mesarski nož i kliješta. Ali ne mnogo. Izvrsno si opremljen, ako želiš odrezati komad prsta. Kad porežeš prst, prirodna je tvoja težnja da zoveš hitnu pomoć. Količina krvi opravdava hitnost. Ali, ako nekako uspiješ svladati paniku, može nastupiti trenutak od životnog značenja - staneš li mirno i pustiš da krv malo otječe u slivnik. Nećeš podleći povredi - već si prije porezao prst. A u ormariću i tako nema flastera niti kutije za prvu pomoć. Djeca su se njima poslužila za umatanje koječega kada je ponestalo ljepljive trake.



Smiri se. Pričekaj i diši. I krvari. Vidjet ćeš, nećeš dugo. Na začuđujući način o tome brine tvoj vlastiti unutarnji liječnik. U međuvremenu, slivnik je prekrasne boje. Grimizno crvene, kakva se ne može kupiti u tubi u nekoj prodavaonici pribora za crtanje. I domaće je proizvodnje. Tvar najsličnija krvi izvan tvog tijela jest morska voda. Gotovo pet četvrtina takve tvari čini našu unutrašnjost i, ako izvadimo pola litre i poklonimo je, nadoknadit ćemo je za tili čas - i ne misleći. Naprosto tijelo skuha još malo krvi.



Poput mnogih stvari koje nas okružuju, što je dulje proučavamo, čini nam se nevjerojatnijom, tajanstvenijom i čudesnijom. Sastav krvi čini 55% tekućine i 45% tvrde tvari - crvenih krvnih zrnaca, bijelih krvnih zrnaca i krvnih pločica. Samo crvenih krvnih zrnaca ima dvadeset i pet trilijuna; da ih poslažemo jedno do drugoga, dobili smo traku kojom bismo triput obavili zemaljsku kuglu. Ta krv kola kroz približno sto tisuća kilometara cjevčica u tvome tijelu, ujednačuje ti temperaturu, uskladištuje tvoju energiju, minerale, hormone i kemijske sastojke na prava mjesta, s djelotvornošću kojoj mogu zavidjeti javne službe, uključujući i službe za odvode smeća.



Prestao si krvariti. Stvorila se bjelančevinasta brana i zaustavila otjecanje. U tom stupnju povrede, skupila su se bijela krvna zrnca da se bore protiv upale, dok su ostali sastojci krvi već donijeli svoj pomoćni materijal i cijeljenje je počelo. Endorfini su dopremljeni da bi se ublažila bol - pa zapravo više i ne boli. Ostaneš li tako strpljivo stajati pet minuta odigrat će se sve te radnje. I to bez tvog razmišljanja, planiranja, organiziranja ili nastojanja.

Tvoja krv je veoma lijepa.

Veoma je moćna i djelotvorna.

Zaslužuje poštovanje.

Ona je život.

Potvrđeno.



Napomenula bih da za vrijeme tog ceremonijala, u kuhinju bi mogao ući netko i ugledati krvavi roščić i nož, opću pomutnju i klaonički ugođaj kuhinje, toster pun mrvica i tebe kako si staklenih očiju zagledan u slivnik, pa ćeš vjerojatno morati pružiti poneko objašnjenje. Tada objasni. Kad se učenik pojavi, učitelj je spreman.

Post je objavljen 09.11.2011. u 01:21 sati.