Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

SVEČANA OBLJETNICA 116. "NERETVANSKE" BRIGADE

20 godina je prošlo od osnivanja 116. brigade Hrvatske vojske koja je bila sastavljena od naših Neretvana.
20 godina poslije, unatoč tome što su ideje za koje su se borili prečesto bile iznevjerene od društva, Neretvani se s ponosom sjećaju tog mjeseca studenog kada je svako hrvatsko srce kucalo za slobodu Domovine. Tog mjeseca studenog je na stotine Neretvana stalo s ponosom u obranu svoje doline kojoj je prijetila neposredna opasnost za sjevera i istoka.
Slabo naoružani, slabo obučeni za rat koji ih je snašao, imali su ono što neprijatelj s druge strane nije imao – volju za borbu za svoj dom – ono što je cijelom hrvatskom narodu dalo snagu za opstanak.

Povodom 20-godišnjice osnutka u Metkoviću se priprema dostojanstvena svečanost sa sljedećim programom


Četvrtak, 10. studenog 2011.
11:00 sati – Misa zadušnica za poginule branitelje 116. brigade HV, Crkva Sv. Stjepana, Opuzen
16:30 sati- Misa zadušnica za poginule branitelje 116. brigade HV, Crkva Kraljice Neba i Zemlje, Ploče

Petak, 11. studenog 2011.
19:00 sati – Koncert u Gradskom kulturnom središtu, nastupaju: klapa sv. Ilije, crkveni zbor sv. Nikole i KUD Metković

Subota, 12. studenog 2011.
10:30 sati - Misa zadušnica za poginule branitelje 116. brigade HV, Crkva sv. Nikole biskupa, Metković
13:00 sati - Svečanost obilježavanja dvadesete obljetnice ustrojavanja 116. brigade HV, Gradsko kulturno središte Metković
Cijeli dan od 10 - 19 sati će u prostoru Doma kulture biti izložena izložba naoružanja Metkovskog kolekcionara Gorana Marušića koju svakako vrijedi pogledati

KRATKI RATNI PUT 116.BRIGADE

Prve legalne postrojbe u to vrijeme bile su pričuvne postrojbe MUP-a RH. Prva borbena postrojba na Jugu Hrvatske bila je „A“ satnija ZNG-a Metković, koja je ustrojena 2. lipnja 1991. Godine upravo u Metkoviću. Ova je postrojba bila prva postrojba iz Doline Neretve koja se organizirano suprostavila neprijatelju u njegovom napredovanju.
Poslije „A“ satnije ZNG-a formiraju se pričuvne satnije i bojne što u organizacijskom smislu nije bilo dostatno za kvalitetno izvođenje borbenih djelovanja.

Odlukom Ministra obrane RH Gojka Šuška od 17. studenog 1991. godine ustrojena je 116. brigade HV. Ustrojeno je zapovijedništvo brigade, 1. bojna u Metkoviću, 2. bojna u Opuzenu, 3. bojna u Pločama, 4. bojna („Otrićka“) u Novim Selima, . Iako su satnije nosile nazive po mjestima, one nisu imale pripadnike samo tih mjesta, nego i okolnih neretvanskih mjesta - Komina, Rogotina, Krvavca, Kule Norinske, Baćine, Momića, Matijevića, Podrujnice, Vida, Pruda, Bijelog Vira, Badžule, Kobiljače, Desana, Stabline, Šarić Struge....
6. Stolačka bojna ustrojena je 6. lipnja 1992. u Blacama te pristožerne postrojbe. Za prvog ratnog zapovijednika 116.br HV imenovan je pukovnik Nedjeljko Obradović.

Početkom ratnih djelovanja na Jugu Hrvatske, dijelovi, a potom i cijela 116. brigada uključuje se u ratne operacije na ovom dijelu Republike Hrvatske i njegovom zaleđu.

Dana 10. travnja 1992. g. odigrala se presudna bitka za dolinu Neretve u borbi za Stolove. To je prijelomni trenutak u obrani cijele doline Neretve. Tih dana 116. br. HV uz pomoć dijelova IV. br. ZNG-a, 114. br. HV, 113. br. HV i dijelova još nekih postrojbi slomila je kičmu neprijatelju na Južnom bojištu. Neprijatelj je jakom topničkom pripremom a potom i napadom pješaštva i oklopništva odbačen na početne položaje a na nekim mjestima i dalje. Nažalost sve postrojbe koje su sudjelovale u napadnim djelovanjima imale su poginule i ranjene branitelje, ali gubici neprijatelja u ljudstvu i tehnici bili su znatno veći.
Poslije ove operacije slijede operacije oslobađanja Dubrovačkog primorja, Dubrovačkog zaleđa i Konavala u kojoj su sudjelovale postrojbe iz cijele Hrvatske a između ostalih i 116.br.HV.

Završetak ratnih djelovanja u Hrvatskoj, koje je najavila oslobodilačka vojno-redarstvena operacija „Oluja“, imao je na Južnom bojištu upečatljiv završetak. Neprijatelj je pokušao izvesti kombinirani topničko pješački napad na Dubrovnik i širu okolicu u uvjerenju da je većina naših snaga angažirana na jednom od smjerova u operaciji „Oluja“. Glavni smjer napada neprijatelja bio je usmjeren na područje obrane koju je izvodila 116.domobranska pukovnija HV (preustrojena iz 116.br. HV). Na ovaj napad, 116.dp HV i ostale postrojbe Južnog bojišta žestoko su uzvratile i unatoč gubicima u ljudstvu zadržale dostignute položaje nanijevši neprijatelju značajne gubitke prije svega u ljudstvu. Nakon Daytonskog sporazuma pričuvne postrojbe hrvatske vojske pa tako i 116. dp. HV demobiliziraju se i prelaze u mirnodobski ustroj.

Kroz brigadu je prošlo 6.409 branitelja, 65 branitelja je poginulo, a više stotina je ranjeno ili oboljelo.






Post je objavljen 08.11.2011. u 20:06 sati.